אמונה

מדוע מאנישים את ההוויה האלוקית?

  • כ"ד סיון התשפ"ב

שאלה

מהן "רצונות האל" ו"חרון אף" וכל התיאורים האנושיים שמיוחסים לאלוקים ברמה התנכית והיומיומית?
מה זה מייצג לנו?
כיצד עלינו לתפוס את ההוויה הזו כבני אדם?

תשובה

שלום וברכה

כדי לקיים מערכת של הוראות, חייבת להיות לאדם גם חויה רגשית, האדם אינו יכול לפעול כרובוט ולמלא הוראות גרידא. כשאדם מקבל הוראות ללא שום רקע רגשי, הוא יוצר אותו בעצמו, כי כאמור זה בלתי אפשרי להיצמד רק לרציונליות.

ולכן, חלק בלתי נפרד מהמצוות והקשר עם הבורא הוא הרקע הרגשי, למרות שברור לנו שלבורא אין רגשות אנושיים, הצורה הכי נכונה מבחינה רגשית לחיות את רצונו ואת ההיפך מרצונו, הוא על פי הדגמה מהרגשות האנושיים, שהם הדבר הכי קרוב שיש לנו לבורא, האדם נברא בצלם אלוקים.

לכן אנו מצווים לאהוב אותו, ולעשות רצונו, ולא להכעיס אותו, כשהדוגמא היא אבא ומלך, שאוהבים ועושים את רצונו, ואף נמנעים מלהכעיס.

למרות שאנו יודעים שזה לא שיקוף של המציאות האמיתית אצל הבורא, שאין אצלו משמעות לאהבה כמו אדם, או לכעס, זו החויה הכי קרובה ל'דבר האמיתי', ולכן התורה מתבטאת כך.

בברכה

הרב משה כהן