חברה והשקפה

האם ארץ ישראל היתה מיושבת בעבר?

  • ז' סיון התשפ"ב

שאלה

https://www.hidabroot.org/question/223876

בוקר טוב, הרב כתב כאן ישראל לא הייתה מיושבת לעולם עד שבאנו. רציתי לשאול מה הכוונה בגלל שידוע שהיו כאן תושבים שגרו כאן, היו כאן ערים כמו ירושלים, חברון, טבריה ואף מסופר לנו התורה על חברון, ועל אברהם שהיה כאן שקיבל את מערת המכפלה במתנה אך התעקש לקנות אותה וכח'. ידוע לנו לפי הכתובים שהיה כאן שלטון, היו תושבים, היו יישובים. אז איך זה מסתדר?

ב. אם אנחנו אומרים שהמדינה הייתה שלנו, ניתן להגיד אותו דבר על מצרים - המצרים היו כאן קודם. אז צריך להחזיר להם את השטח?
תודה רבה!

תשובה

בס"ד   שלום וברכה,   א. הארץ ודאי היתה מיושבת עד הגלות, הרי היתה בה מלכות ישראל, בית המקדש ו-12 השבטים.

אולם מאז חורבן בית המקדש השני והגלות, במשך 2000 שנה הארץ לא היתה מיושבת, כפי שניבאה התורה מראש: "ושממו עליה אויביכם היושבים בה". בעקבות החורבן וגלות ישראל הארץ נהפכה לשוממה.

ארץ ישראל המוכרת לנו היתה שוממה, כל הערים המוכרות בה (מרכז הארץ, תל אביב, טבריה, חיפה, ירושלים), כפי שתיעד הרמב"ן לפני 800 שנה, ולהבדיל גויים כמו מארק טווין לפני 150 שנה: ""...המדבריות הללו ריקים מאדם, תלים דהויים אלה של שממה... טול אותו תל חרבות, כפר נחום; טול את טבריה, כפר אווילי המתנמנם בצל ששת דקליו האבלים;  ירושלים עיר קודרת, שוממה וחסרת חיים. לא אחפוץ לחיות בה" (מסע תענוגות לארץ הקודש, מארק טווין, עמוד 82-126)

ב. הכנענים שהתגוררו בארץ ישראל הקדומה נכחדו ואינם. גם המצריים שיש היום במצרים אינם קשורים למצרים הקדומה, אלא הם ערביים ישמעאלים אשר היגרו לארץ מצרים.

עם ישראל הוא העם היחיד במזרח התיכון ששרד בזהותו, ולא נכחד או התבולל.

אך לעצם שאלתך, ודאי ששום דבר אינו שלנו, אלא הקב"ה הוא שלוקח ונותן. כפי שכותב רש"י בפירושו הראשון: "כל הארץ של הקב"ה היא, הוא בראה ונתנה לאשר ישר בעיניו, ברצונו נתנה להם, וברצונו נטלה מהם ונתנה לנו".

ראה עוד בהרצאתו של הרב זמיר כהן על "נבואות ההווה והעתיד שבתנ"ך":https://www.hidabroot.org/article/70498

ובהרצאה "נבואות אחרית הימים" של הרב זמיר כהן:https://www.hidabroot.org/video/166638

בברכה, דניאל בלס