אמונה

שאלה על תשובה שראיתי באתר בקשר לבחירה החופשית (:

  • כ"ט אייר התשפ"ב

שאלה

בס''ד

שלום רב!

אשמח לשאול.
בקישור הנ''ל יש שאלה ותשובה בקשר לבחירה חופשית.
https://www.hidabroot.org/question/304640

שהבחירה היא חוויה פנימית, וידיעת ה' לא סותרת את הבחירה.

הדרא קושיה לדוכתא.

הבחירה היא חוויה בעלמא? או שאני בוחר ממש??

גם אם האדם היה מכונה דטרמיניסטית משוכללת, יכולה להיות לו 'חווית' בחירה, כי זה סתם חוויה ואשליה. הוא לא באמת בוחר.

ואם החוויה הזו היא אכן בחירה ממש, רק שהיא מורגשת כחוויה עמוקה מאוד, אז ידיעת ה' סותרת את הבחירה. כי אם הקב''ה יודע מה אבחר מחר, באופן מה זה כאילו כבר קרה.
כשאני כותב את המשפט הזה, באופן מה זה כבר קרה בעיני ה', וה' לא חסרה לו ידיעה ואין בו טעות, לכן אינני יכול לעשות ההיפך ממה שהקב"ה ידע שאעשה.
כל חיי כבולים וידועים בידיעת ה' ואיני יכול לעשות דבר בעניין. ח"ו. (הרמב"ם שלל לחלוטין את ה'מאכתוב')

וברשות הרב אשמח לכתוב תרוץ שאני מכיר, והרב
ברשותו ינחני בדרך אמת (:

אפשר לתרץ זאת בשני אופנים.

או את תירוץ הרמב"ם, שהוא יתברך וידיעתו אחד, וכשם שאין הבנה במהותו, אין הבנה בידיעתו, וממילא אין קושיה.

2- או שנאמר שהבנתנו בענייני עבר הווה ועתיד אינם יכולים לקלוע את הבנת הדברים לאשורם, כי זה מחוץ לגבולות המוכרים, -המוחשים והמושכלים, שמהם מקישים דבר לדבר ולומדים דברים חדשים.
נראה לי שאי אפשר לנו להבין היטב בענייני זמן וכו' אם לא ברוח נבואה/רוח הקודש. [עד כדי כך שהרבה חובבי שכל נהנים ומשתעשעים בענייני פרדוקסי זמן וכדומה]

אז השאלה לא מתקיימת. כי הבנת העבר הווה עתיד אינה נכונה דיה, ואין שאלה.
הקב"ה יודע מה 'יקרה', אבל אין לך מושג איך לתפוס את זה, ויסוד תורת משה רבינו ע"ה היא הבחירה, אז אין סתירה.

אשמח לדעת מה דעת הרב (:
[בסוגריים אני גם מתעניין בתחומים הנ"ל, ואשמח לשמוע מה הרב חושב על הסברא!]

תודה רבה רבה רבה!

תשובה

שלום רב

כמובן שגם דברי הרמב"ם נכונים, וגם מה שהוספת.

רק להבהיר את הענין של החוייה, החוייה לא הובאה כמשהו חילופי לבחירה, שלפחות יש חוייה. לא זו הכוונה. הכוונה היא שהחוייה היא ההוכחה להתקיימות בחירה, אתה יודע שאתה יכול לבחור בשני הדברים, זה לא דמיון, והעובדה שה' כבר ראה את מה שבחרת, גם לא סותרת את הבחירה, אתה יכול באמת, אבל הוא כבר יודע מה עשית.

בברכה

הרב משה כהן