תפילה וברכות

האם בבית המקדש אמרו ברכת כהנים בכל יום?

  • כ"ד אייר התשפ"ב

שאלה

שלום לרב,

ידוע שברכת כהנים שישנה היום היא זכר לברכת כהנים בבית המקדש.
1.האם בבית המקדש היו מברכים כל יום? אם כן כמה פעמים
2.מי מהכהנים היה מברך האם דווקא כל הכהנים שהיו באותה המשמרת (משמרות כהונה)?
3.האם פעם היו אומרים בברכה את שם השם המפורש?

בתודה מראש

תשובה

שלום וברכה

ברכת כהנים היום הינה מן התורה כמו בזמן בית המקדש.

1. כן פעם ביום לאחר הקרבת איברי התמיד.

2. כל הכהנים שהיו בבית המקדש היו מברכים כמו גם בכל מקום אחר שהיה בית כנסת בזמן בית שני.

3. בבית המקדש היו מברכים בשם המפורש כמובאר במשנה תמיד פרק ז משנה ב

במקדש היו אומרים את השם ככתבו ובמדינה בכנויו במדינה הכהנים נושאים את כפיהם ידיהם כנגד כתפותיהם ובמקדש על גבי ראשיהן חוץ מכהן גדול שאין מגביה את ידיו למעלה מן הציץ רבי יהודה אומר אף כהן גדול מגביה את ידיו למעלה מן הציץ שנאמר (ויקרא ט') וישא אהרן את ידיו אל העם ויברכם:

ואעתיק את דברי הרמב"ם הלכות תפילה ונשיאת כפים פרק יד

הלכה ט
כיצד ברכת כהנים במקדש, הכהנים עולין לדוכן אחר שישלימו הכהנים עבודת תמיד של שחר, ומגביהין ידיהם למעלה על גבי ראשיהן ואצבעותיהן פשוטות, חוץ מכהן גדול שאין מגביה ידיו למעלה מן הציץ, ואחד מקרא אותן מלה מלה כדרך שעושין בגבולין עד שישלימו שלשה הפסוקים, ואין העם עונין אחר כל פסוק אלא עושין אותה במקדש ברכה אחת, וכשישלימו כל העם עונים ברוך יי' אלהים אלהי ישראל מן העולם ועד העולם.

הלכה י
ואומר את השם ככתבו והוא השם הנהגה מיו"ד ה"א וא"ו ה"א, וזה הוא השם המפורש האמור בכל מקום, ובמדינה אומרים אותו בכינויו והוא באל"ף דל"ת, שאין מזכירין את השם ככתבו אלא במקדש בלבד, ומשמת שמעון הצדיק פסקו הכהנים מלברך בשם המפורש אפילו במקדש כדי שלא ילמוד אותו אדם שאינו חשוב ושאינו הגון, ולא היו חכמים הראשונים מלמדין שם זה לתלמידיהם ובניהם ההגונים אלא פעם אחת לשבע שנים, כל זה גדולה לשמו הנכבד והנורא.