האם אפשר לצאת ידי חובת אכילת לחם בשבת על ידי שתיית יין?

  • כ"ג טבת התשפ"ב

שאלה

אני מקיים אורח חיים של תזונה קטוגנית כלומר אני לא אוכל פחמימות לא לחם ולא מזונות. בסעודת שישי ושבת אני אוכל דגים ובשר אך אין שום מוצר עם קמח. הבנתי שניתן לקדש על יין ולשתות עוד כוס במקום לאכול לחם אשמח לקבל הסבר. כי אני מאוד רוצה להמשיך לקדש.

תשובה

שלום רב,

אי אפשר לצאת ידי חובת אכילת לחם בשבת על ידי שתיית יין.

מה שכתבת הוא לגבי הלכה אחרת של "אין קידוש אלא במקום סעודה" (שלחן ערוך סימן רעג סעיף א), ולומדים זאת ממה שכתוב (ישעיה נח יג) "וקראת לשבת עונג", במקום עונג שהוא הסעודה, שם תהא הקריאה של קידוש (משנה ברורה שם סק"א), ולכן אם קידש ולא סעד, אף ידי קידוש לא יצא (שם סעיף ג), ולגבי זה יש דעות שאם שתה רביעית יין יצא ידי חובת קידוש במקום סעודה (ראה שם סעיף ה, ומשנה ברורה שם), אך ידי חובת אכילת לחם בשבת לא יצא וכנ"ל.

בברכה,

הלל מאירס