האם אדם יכול לברך בשביל אדם חולה שאינו יכול לברך?

  • ה' טבת התשפ"ב

שאלה

אדם הנמצא במצב רפואי שאינו יכול לברך.. האם אפשר ורצוי שאדם אחר יברך במקומו? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בברכות על אוכל ושתייה, אם המברך בעצמו גם אוכל ושותה, הוא יכול להוציא את החולה ידי חובה אם הוא מכוון להוציא אותו והחולה מכוון לצאת, ואפילו אם לא יענה אמן, ורצוי מאוד לעשות כן. ואם אינו אוכל ושותה בעצמו הוא לא יכול להוציא אותו ידי חובה (יעויין שלחן ערוך סימן ריג סעיף ב, משנה ברורה שם, ונשמת אברהם מהדורת תשס"ז חלק א' עמוד נב).

ובברכת המצוות הוא יכול להוציא את החולה ידי חובה, אפילו אם הוא בעצמו כבר יצא ידי חובה, מכוח דין ערבות, שכל ישראל ערבין זה בזה, ולכן אף על פי שיצא - מוציא, ורצוי מאוד לעשות כן (יעויין שלחן ערוך סימן תרצב סעיף ג, משנה ברורה סימן ריג ס"ק יד, ונשמת אברהם הנ"ל), והוא הדין לגבי קידוש (יעויין שלחן ערוך סימן רעג סעיף ד, ומשנה ברורה ס"ק יז).

ולגבי קריאת שמע, אם כי יש מחלוקת אם יוצאים ידי חובה על ידי אחר שמכוון להוציאו, מכל מקום כשלא יכול לקרוא בעצמו, עדיף שישמע מאחר מאשר שיהרהר בלבו (נשמת אברהם שם).

וראי לגבי תפילת שמונה עשרהhttps://www.hidabroot.org/question/287880

בברכה,

הלל מאירס