האם אישה בהריון מחויבת לצום בי"ז בתמוז?

  • ח' תמוז התשפ"א

שאלה

שלום, רציתי לשאול האם ביום י"ז בתמוז אישה בהריון מחויבת לצום? האישה בריאה ומרגישה טוב, אבל תיחלש אם תצום. האם יש מקום להקל? תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

היא לא חייבת לצוום בי"ז בתמוז, אמנם ראוי שלא תאכל אוכל משובח אלא רק אוכל בסיסי כדי קיום הולד.

מקורות: שלחן ערוך (סימן תקנד סעיף ה). ואמנם הרמ"א (סימן תקנ סעיף א) כתב, שרק עוברות שמצטערות הרבה אינן מתענות בג' צומות, מכל מקום כבר כתבו רבים מהפוסקים שבדורות האחרונים כל עוברות בכלל מצטערות הן ואין להן להתענות בג' צומות ותענית אסתר, והרשות בידן לאכול מיד בבוקר (פסקי תשובות שם אות א).

וגדר מעוברת היינו משעה שהוכר הולד, דהיינו שמלאו שלושה חודשים להריונה. ומכל מקום אפשר להקל גם לאחר ארבעים יום ליצירת הולד אם מרגישה צער, וקודם לכן אין להקל אלא אם כן מצטערת הרבה או מרגשת חולשה (יעויין משנה ברורה סימן תקנ סק"ג, וחזון עובדיה ארבע תעניות עמוד נט), ויש מי שמיקל בכל אופן גם לפני ארבעים יום ליצירת הולד (אור לציון חלק ג' עמוד רלט, ד"ה והנה במור וקציעה).

בברכה,

הלל מאירס