האם אפשר למכור מחלה לגוי?

  • כ"ה סיון התשפ"א

שאלה

שלום רב,
קראתי באינטרנט שיש אפשרות "למכור" מחלה לערבי. האם יש בזה מן האמת איך זה מתנהל ומה אומרת ההלכה על זה. מותר למכור רק לגוי או גם ליהודי וכמה זמן זה לוקח. מדובר בניתוח שצריך לעבור בעין בשביל למנוע התדרדרות הראייה.
תודה.

תשובה

שבוע טוב,

1. בספר חסידים (סימן תמה) כתב, אחד היה חולה עד מוות, והיה אחד מתלוצץ, אמר לו, תקנה לי החולי שלך תן לי כך וכך. אמר לו, אתן לך, מיד עמד החולה וזה חלה ומת.

והחיד"א זצ"ל בפירושו ברית עולם שם כתב, וגם אני שמעתי מאדם גדול שראה בעיניו גוי שמכר החולי, והמוכר נתרפא, והקונה תיכף נלכד בחולי רחמנא ליצלן.

אמנם כתב הרב מנשה קליין (האדמו"ר מאונגוואר) זצ"ל בשו"ת משנה הלכות חלק י"ב (סימן כה) שדווקא לגוי מותר למכור, אבל לישראל אסור למכור, שחייב אדם לרפאות את ישראל החולה, וכל שכן שאסור לגרום לישראל מחלה. ואפילו אם יתרצה הישראל לא ימכרנו לו. והניף ידו שנית (שם סימן תעא). וע"ע מה שהביא בזה בספר סגולות רבותינו (עמודים 303-304).

אולם לא מומלץ לעשות כן - ראה בדברי הרב בלס שליט"א https://www.hidabroot.org/article/211641

2. מומלץ ללכת אצל גדולי וצדיקי הדור שליט"א ולקבל את ברכתם, וכמו שאמרו במסכת בבא בתרא (דף קטז עמוד א) כל שיש לו חולה בתוך ביתו ילך אצל חכם ויבקש עליו רחמים. וכתב הנמוקי יוסף שם (דף נג עמוד א מדפי הרי"ף) שכך הוא המנהג בצרפת כל מי שיש לו חולה מבקש פני הרב התופס ישיבה שיברך אותו. וכן כתב הרמ"א יורה דעה (סימן שלה סעיף י) יש אומרים שמי שיש לו חולה בביתו ילך אצל חכם שבעיר שיבקש עליו רחמים.

ראה עוד סגולות לרפואה שלמה https://www.hidabroot.org/question/287477

ולרפואת העיניים https://www.hidabroot.org/question/286041

רפואה שלמה ונהורא מעליא!

הלל מאירס