חברה והשקפה

מה ההתייחסות לגבי מלכות בית חשמונאי?

  • כ"ד סיון התשפ"א

שאלה

בס״ד

שלום כבוד הרב!

לאחרונה התברר לי שלאחר הנס שהקב״ה עשה לחשמונאים במלחמת הרוח, ובמלחמה הפיזית, ונס פך השמן,
לאחר כל זאת המליכו כהן (הבנתי שזה אסור) והמליכו גר (הבנתי שזה גם אסור) והבנתי שהיו עוד צרות צרורות בישראל.

אם כן, דעכה הרגשת הגדולה שרחשה בליבי על נס חנוכה.... ):

כלומר, אני שמח שהקב״ה עשה ניסים לאבותינו, ניסים כאלו גדולים, אבל איך אני יכול לומר הלל וממש לשמוח כל ימי חנוכה?

זה מזכיר לי במשהו את המציאות של עכשיו, שהיו ניסים גדולים לעם ישראל בהקמת המדינה, ו״איזו שמחה גדולה! תודה ה׳ על הניסים האלה!״

ואז לאחר מכן מגלים שהמנהיג לא שומר תורה ומצוות, המדינה לא הולכת לפי התורה, וכולי וכולי...

אני שמח שיש מדינת ישראל. אך אינני יכול לחוגג [הבנתי את ההסתכלות הזאת ממאמר בהידברות].

האם אין זה אותו הדבר בחנוכה?
אילו ניסים גדולים!
אוי ואבוי מה בא אחרי כן...
״אני שמח, אבל איך אוכל לחגוג?״...

תודה רבה כבוד הרב!

תשובה

שלום וברכה

האור הגדול של חנוכה לא שכך ולא אבד אלא חוזר על עצמו בכל שנה ושנה. אמת שבדורות הבאים החשמנואים פעלו לא נכון אבל אין לזה קשר כלל לעניין חנוכה עצמו שהגאולה היתה והאור שלה נשאר לנצח כמבואר בספרים הקדושים.

מדינת ישראל מרגע היווסדה היתה נגד חוקי התורה ונעדיף לא להאריך בדבר.