האם צריך לברך ברכת התורה לפני קריאת ספרי אמונה?

  • י"ב סיון התשפ"א

שאלה

שלום רב,
רציתי לשאול האם לפני קריאת ספרי אמונה, כמו בגן האמונה המבואר של הרב ארוש, כמו בחסדך בטחתי של הרב יגאל כהן ועוד ועוד ספרי אמונה
האם לפני קריאתם אני צריך לברך ברכת תורה?
תודה על העזרה

תשובה

שלום רב,

כל ספר אמונה שמצטט פסוקים או דברי חז"ל, יש לברך ברכת התורה לפני שקוראים בו. אמנם אם אתה קורא מתוך הספר בהרהור בלבד מבלי להוציא דברי תורה בפיך, מעיקר הדין אין צריך לברך ברכת התורה, ומכל מקום נכון להחמיר שלא תעיין בספר עד שתברך ברכת התורה ותקרא פרשת ברכת כהנים כנהוג.

מקורות: דעת השלחן ערוך (סימן מז סעיף ד) שהמהרהר בדברי תורה אינו צריך לברך ברכת התורה, אולם המשנה ברורה (סק"ז) הביא מהגר"א בביאורו שמחמיר שלא להרהר כל זמן שלא בירך ברכת התורה. ויעויין בשו"ת יביע אומר חלק ד' (חלק אורח חיים סימן ח אות כא) שנוקט להלכה כדעת השלחן ערוך, שכן גם הט"ז והמגן אברהם לא חלקו על זה. וכן פסק בשלחן ערוך הגאון רבי זלמן. אלא שהביא מהגאון יעב"ץ בספר מור וקציעה (סימן מז) שאפשר דווקא המהרהר בעל פה דרך עראי אין צריך לברך, אבל המעיין בספר דהוי דרך קבע צריך לברך. ועל כן כתב שם, שנכון להחמיר בזה, ולא יעיין בספר עד שיברך ברכת התורה ויקרא פרשת ברכת כהנים כנהוג.

בברכה,

הלל מאירס