חברה והשקפה

במה עסקו יהודים לפני הגלות?

  • ז' סיון התשפ"א

שאלה

שלום.
רציתי לדעת במה עסקו יהודים ביום יום לפני הגלות, ואיך נראה אורח חייהם כיהודים בארץ ישראל. הרי לא היו ספרי פירושים על התורה או גמרא כפי שאנו מכירים היום. לא היה ספר הזוהר או כל ספר לימוד אחר כדי שיוכלו לשבת וללמוד.
קריאת ספר תורה כל כמה זמן נעשתה? ומתי?
תפילות ומניינים גם לא היו, כי הרי אלו נתקנו לישראל לאחר הגלות.
מאוד מעניין אותי לדעת מה עשו יהודים בארץ ישראל ביום יום, ואיך הם זכו לעשות מצוות שאנו עושים היום, כמו לימוד תורה, פרשת שבוע לדוגמא, או קריאת תהילים, שהרי אלו טרם היו.
אשמח אם תוכל להאיר את הנושא.

תשובה

שלום וברכה

התורה שבכתב הייתה כתובה והיתה מצוייה אצל כל עם ישראל. כל עם ישראל שינן ולמד תורה שבעל פה בבית המדרש ובישיבות. היו צריכים לשנן כל הזמן בעל פה את ההלכות ובבית המדרש למדו וחקרו ולמו דבר מתוך דבר וכו'.

גם את סודות התורה היו לומדים מפה לאוזן - מרב לתלמיד, וזאת מלבד קיום כל המצוות כמובן.

מלבד זאת הם גם חרשו וזרעו את הארץ, בנו אותה ומלאו אותה.