שבת

האם מותר להרוג כינה בשבת?

  • י"ח אייר התשפ"א

שאלה

שלום וברכה, האם מותר להרוג כינה בשבת? תודה

תשובה

שלום רב,

נפסק בשלחן ערוך (סימן שטז סעיף ט) שמותר להרוג כינה בשבת, וטעם הדבר - כתב המשנה ברורה (ס"ק לח) משום שכל המלאכות האסורות בשבת לומדים ממלאכת המשכן, ולומדים חיוב הריגת כל בעלי חיים משחיטת אילים מאדמים שהיו במשכן בשביל עורותיהן, ולכן יש חיוב דווקא על הריגת בעלי חיים שפרים ורבים מזכר ונקבה כמו אילים מאדמים, מה שאין כן כינה שאינה באה מזכר ונקבה, אלא באה מן הזיעה, לא נחשבת בריה.

אלא שיש אומרים שמכיוון שלדעת חכמי המחקר גם הכינה נוצרת מביצה שמגיעה מזכר ונקבה, יש לחוש לדעתם ולהימנע מלהרוג כינה בשבת (ראה להרב יצחק למפרונטי זצ"ל, מחכמי איטליה לפני כ-300 שנה בספר פחד יצחק ערך צידה, ובספר אשרי האיש חלק ב' פרק כא סעיף יג בשם הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל).

אולם דעת רוב הפוסקים שמותר להרוג כינה בשבת למרות דעת חכמי המחקר, כי אין לחוש לדעתם כשהיא עומדת בניגוד לדברי חז"ל (ראה פחד יצחק שם בשם רבו הרב יהודה בריאל זצ"ל, ספר הברית חלק א' מאמר יד פרק ח, שלמי ניסן על פרק האורג עמוד רסב בשם הרב דב יפה זצ"ל בשם החזון איש זצ"ל, שו"ת היכל יצחק חלק אורח חיים סימן כט, מכתב מאליהו חלק ד' עמודים 355-356, ארחות שבת חלק א' פרק יד הערה מז בשם הרב שלמה זלמן אויערבאך צ"ל, שו"ת ציץ אליעזר חלק י"ט עמודים קפ-קפא, דרך שיחה חלק א' עמוד יח בשם הרב חיים קניבסקי שליט"א, ומנוחת אהבה חלק ג' פרק יח סעיף ו והערה 13).

ויש שכתבו שיתכן שאין סתירה בין המדע להלכה, כי מה שאין רואים בעיניים שפרים ורבים - זה נקרא שאינם פרים ורבים, ומה שרואים על ידי מיקרוסקופ אין זה נקרא פרה ורבה (ראה מכתב מאליהו שם עמוד 356, מאור השבת חלק ג' עמוד תמה במכתב הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, ודרך שיחה שם).

וכן דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל להלכה שמותר להרוג כינה בשבת (שו"ת יביע אומר חלק י' חלק יורה דעה סימן כד, הליכות עולם חלק ד' עמוד יט, חזון עובדיה שבת חלק ה' עמוד קכח, ומאור ישראל חלק א' עמודים קמא-קמב).

אמנם כשמנקה כינים מבגדיו, דעת השלחן ערוך (שם) שאין להורגם. וטעם הדבר - כתב המשנה ברורה (ס"ק מב) שמכיוון שמצויים שם פרעושים שמא יהרוג גם כן פרעושים. אך בביאור הלכה (ד"ה לא יהרגם) הביא בשם האליה רבה שהרבה ראשונים מתירים בזה, ועל זה סמכו העולם להקל. ומכל מקום סיים שירא שמים יש לו להחמיר.

שבת שלום,

הלל מאירס