שבת

מה העונש על איסור שבות בשבת?

  • י"א אייר התשפ"א

שאלה

שלום הרב, ידוע שמי שעבר על אחת מל"ט אבות מלאכה בשבת חייב במזיד סקילה ובשוגג חטאת. שאלתי היא מה העונש מי שעבר על איסור 'שבות' בשבת (אמירה לגוי, וכו')? תודה.

תשובה

שלום רב,

אם אותו אדם עבר על איסור שבות במזיד, בית דין מכין אותו מכת מרדות, וכמו שכתב הרמב"ם (הלכות שבת פרק א הלכה ג) וכל מקום שנאמר שהעושה דבר זה פטור, הרי זה פטור מן הכרת ומן הסקילה ומן הקרבן, אבל אסור לעשות אותו דבר בשבת, ואיסורו מדברי סופרים, הרחקה מן המלאכה. והעושה אותו בזדון, מכין אותו מכת מרדות. וכן כתב עוד (שם פרק ו הלכה ח) שישראל שאמר לגוי לעשות לו מלאכה בשבת מכין אותו מכת מרדות.

וכן ראה משנה ברורה (סימן שיח סק"כ, ושער הציון ס"ק כח) שהביא דברי הגמרא במסכת שבת (דף מ עמוד ב) שהמבשל בחמי טבריא פטור מחטאת מפני שמדובר בתולדות חמה, אבל חייב מכת מרדות, כי איסור יש בזה. אולם בזמנינו אין עונש של מכת מרדות.

בברכה,

הלל מאירס