אמונה

סיפורי השגחה אצל עובדי עבודה זרה.

  • י"ד טבת התשפ"א

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!

אני מכיר הרבה סיפורי השגחה ביהדות, ואני יודע שהתורה אכן אמת, לכן אני מאוד אוהב לשמוע סיפורי השגחה יפים שיהודים מספרים.

רציתי לשאול מה התורה אומרת על כך שיש סיפורי השגחה (שהסבירות שהם יקרו היא קטנה מאוד) גדולים, בקרב עמים עובדי עבודה זרה?

לדוגמא [אני סתם ממציא סיפור]: אדם בהודו הרבה זמן לא מוצא את אישתו שנחטפה, והוא סוגד לאיזה פסלון שהוא לוקח איתו כל הזמן.
ויום אחד הוא התפלל לפסל הזה שיעזור לו למצוא את אישתו, ובאותו יום הוא בטעות שכח את הפסלון במעיל, ואת המעיל הוא שכח בתחנת אוטובוס, כשהוא נסע לבקר חבר בעיר רחוקה.

אחרי חצי שעה מהאבידה, הוא שם לב שהפיסלון לא איתו והוא רץ לתחנת אוטובוס, וראה אישה שמחזיקה את המעיל ושואלת איש איש אם זה שלו.
הוא רץ אליה ואמר שזה שלו, -ולהפתעתו -זאת אישתו שבעצם חטפו אותה להיות שפחה, וזרקו אותה לרחוב אחר כך.

זה סתם סיפור שהמצאתי עכשיו, אבל להבדיל אלף אלפי הבדלות (!!!!!) אם זה היה אותו סיפור רק עם יהודי שכתב צ'ק נכבד לתרומה לישיבה, והוא התפלל לקב"ה שיעזור לו למצוא את אשתו בזכות הצדקה הגדולה הזאת, והסיום היה אותו סיום -היינו אומרים "אתה רואה איזה יופי הקב"ה מגלגל את הדברים?!"

שוב, אני יודע שהתורה אמת, ולכן אני יודע שהסיפור עם היהודי, -המסקנה נכונה. -הקב"ה גילגל את הדברים.

אבל איך נסביר את הסיפור עם עובד האלילים?

תודה רבה רבה!!!

[אם הרב יראה לנכון להכניס את השאלה ל"שאל את הרב" אני מסכים (: ]

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

תודה על שאלתך המעניינת.

ראשית כל, אינני מכיר סיפורי השגחה מסוג זה על עובדי אלילים ופסלים. כנראה שהם אינם נפוצים.

רוב סיפורי ההשגחה מסופרים על ידי אנשים שמאמינים באלוקים אחד שברא את העולם, ואליו הם פונים בבקשה.

אולם, אם קיים מקרה יוצא דופן כמו זה שתיארת, והוא באמת ובתמים מעל ומעבר לכל הסתברות סטטיסטית רגילה, אז אענה לך דרך משל:

תאר לעצמך שיש ביליונר אחד בעיר, אשר תורם כסף רב לעניים ונזקקים שפונים אליו לבקש עזרה; שולח צדקה לבית התמחוי של העיר, לעניים בעיר עליהם הוא שומע וכדו'. בכל יום עניים מגיעים לבקש ממנו צדקה, והוא עוזר ביד רחבה.

היה עני אחד בעיירה שהגיע ממדינה זרה ולא ידע לדבר עברית, ואינו יודע לתקשר עם האנשים סביבו, אך חיפש את העשיר של העיירה. בטעות הוא נוקש על דלת שכנו של אותו ביליונר, אך השכן כמובן לא יכול לעזור לו ולא לדבר אתו בשפתו.

יום לאחר מכן, מקבל אותו עני מעטפה עם 25,000 ש"ח. בתמימותו, הוא בטוח שהשכן הוא שהעניק לו את הכסף. הוא אינו יודע שהביליונר ראה אותו מן החלון וריחם עליו.

מוסר ההשכל של הסיפור: כשיש רק ביליונר אחד בעיירה כולה, אתה יכול להיות סמוך ובטוח שכל עני שמקבל סכום נכבד - מקבל אותו מאותו ביליונר.

על זו הדרך, אנו יודעים שיש רק אלוקים אחד נצחי ואינסופי שברא את היקום כולו, והוא שנתן לנו תורה במעמד הר-סיני. במילא, כאשר הוא מרחם על גויים וטועים, נדע שהוא לבדו מרחם עליהם, והוא לבדו שעוזר להם - למרות טעותם וריחוקם ממנו.

בספר הכוזרי מסופר על מלך כוזר, שעבד את הפסלים שלו בדבקות רבה כל כך, עד שנגלו אליו משמים ואמרו לו: "כוונתך רצויה, אך מעשיך אינם רצוים!", בעקבות זאת חיפש בדתות עד שגילה את אמיתות תורת ישראל. בל נשכח שאברהם אבינו היה מרחם על עובדי האלילים בתקופתו, אירח אורחים זרים בביתו, האכילם והשקם באהבה כדי להשיבם למוטב. כך נאמר על ה': "ורחמיו על כל מעשיו".

בברכה,
דניאל בלס