תורה ומדע

מהי ההגדרה של זמן?

  • ז' אדר התשפ"ג

שאלה

לכבוד הרב זמיר כהן
היות שאין דבר שלא רמוז בתורה,
ברצוני לשאול מהי ההגדרה של זמן לפי התורה (דבר שעדיין המדענים אינם יודעים).
כמו כן, מהי הצורה של היקום?
בתודה וברכה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אמנם אין דבר שאינו רמוז בתורה, אך אין זה אומר שכל אדם מסוגל לגלות רמזים אלה, ולדעת את סודות היקום והקבלה.

לגבי הזמן, המפרשים הסבירו שהזמן הוא תנועה של החומר, וכך אכן המדע גילה במאה האחרונה:

https://www.hidabroot.org/article/185198

https://www.hidabroot.org/article/202592

כך כתב הרמב"ם לפני כ-800 שנה:"גם הזמן עצמו הוא מכלל הנבראים, שהרי הזמן תלוי בתנועה, והתנועה היא מקרה בחפץ הנע. ואותו חפץ נע עצמו, אשר הזמן תלוי בתנועתו, אף הוא נברא, והתהווה לאחר שלא היה" (מורה נבוכים, חלק שני, פרק יג). וכן כתב הרמב"ן בביאורו לספר בראשית (פרק א, פסוק ד): "משיצאו השמים והארץ מן האפס אל היש הנזכר בפסוק הראשון, נהיה זמן. כי אף על פי שזמנינו ברגעים ושעות, שהם באור ובחשך, משיהיה יש - ייתפש בו זמן".

לגבי צורת היקום, איני מכיר מקור ברור. אך הרמב"ן הסביר שהיקום נברא מחומר היולי, ולפיכך, יש להניח שהגלקסיות מתפשטות לכל הכיוונים בו-זמנית, ככדור.

בברכה,
דניאל בלס