חברה והשקפה

למה הגמרא כותבת לנו את כל הפילפולים

  • ט' כסלו התשפ"א

שאלה

שלום הרב
אני בחור ישיבה ולומד כרגע מסכת בבא מציעא
ואני שם לב שלאו דווקא בבא מציעא אבל
למה הגמרא רוצה שנבין את כל הפילפולים והקושיות והתירוצים
אשמח תשובה עם מקורות.

תשובה

בס"ד   שלום וברכה,

אמורים להנות מכל עניין שמגלה לנו את הרצון האלוקי. גם אם העניין לא נוגע אלינו, עצם העובדה שאתה מבין מה רצה ה' בסיטואציה כזו וכזו, מקרב אותנו להבנה אלוקית, ומקנה לך מה שנקרא בשם "דעת של תורה". אתה מתחבר לאלוקים על ידי הלימוד, בעצם המאמץ להבין את רצונו.

המילה "תורה" היא מלשון הוראה. מטרתה ללמד את הרצון האלוקי.

המטרה של לימוד התורה היא לא רק להשיג ידע, אלא לפתח ולקדם את התבונה האנושית - ולהעלותה מעלה מעלה כדי שתזכה להתחבר אל השכל האלוקי, ואז שכלך יהיה שכל של תורה (השגת "דעת תורה").

מי שמשיג דעת תורה יודע לכוון לרצון האלוקי בכל עניין ובכל נושא בחיים, כי הוא זכה להתחבר לאלוקות.

בכל פעם שאתה מכוון בשכלך לדברי האמוראים בגמרא, או לדברי ראשונים או אחרונים, אתה יודע ששכלך התקדם בלימוד התורה.

ולכן כל סוגיה בגמרא, גם כזו שאינה הלכה למעשה (כמו בן סורר ומורה), נועדה כדי לגלות לנו את הרצון האלוקי בסיטואציות שונות, מתוכן אתה למד על רצון הבורא וחכמתו.

להשיג שכל של תורה, פירושו, להשיג חיבור יציב ומבוסס לרצון האלוקי.

הגמרא מפתחת את השכל, ומלמדת אותך כיצד להבין את התורה האלוקית, ולחשוב בשכל של תורה. ואז כל מעשיך ומחשבותיך יהיו של אדם תורני - של תלמיד חכם. זו המטרה של יהודי בחיים - להפוך לתלמיד חכם, ולהשיג "דעת תורה". חיבור שכלי עם התורה.

הגמרא עוסקת בכל - פשט רמז דרש וסוד, והיא מלמדת לא רק הלכה, אלא גם את עצם החשיבה התורנית, את אופן העלאת השאלות, הדחייה והעלאה של התירוצים הנכונים, כמו גם מוסר והשקפה תורנית. כשאתה לומד גמרא - אתה מתחבר למאות תנאים ואמוראים שהשיגו דעת תורה, ומהם אתה לומד כיצד להיות איש תורני ישר וצדיק.

מטרת הפלפולים היא ללמדך איך לחשוב בצורה תורנית. אך לכל לימוד כזה יש גם משמעות הלכתית - לשלול דעות שגויות בהלכה, או לתת פתח להלכה בדיעבד (כלומר, גם בדעות שנדחו יש לעתים שימוש בשעת הדחק).

יש מעלות אדירות בלימוד התורה:

בספר "נפש החיים" של רבי חיים מוואלוז´ין, וזה לשונו עמ´ רכז: "והאמת בלי שום ספק כלל, שאם היה העולם כולו מקצה עד קצהו פנוי חו אף רגע אחד ממש מעסק והתבוננות שלנו בתורה, כרגע היו נחרבים כל העולמות, עליונים ותחתונים, והיו לאפס ותהו חס ושלום..."

 כל שער ד' בספר "נפש החיים" עוסק במצוות לימוד התורה וחשיבותה. כדאי לך ללמוד בו.

לגבי הבנה של תורה שבעל פה, כיצד היא מורכבת, ומדוע יש מחלוקות, חשוב שתקרא בסדרת המאמרים הבאה:

1. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק א' - האם קורח קרא בתורה על כך שייבלע באדמה?https://www.hidabroot.org/article/235818 2. מה בעצם קיבלנו בהר-סיני? חלק ב’ - מהי תורה שבעל פה, ומדוע נמסרה דווקא בעל פה?https://www.hidabroot.org/article/236046 3. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק א' - קיבלנו תורה בהר-סיני, אז מנין הגיעו מחלוקות בהלכה?https://www.hidabroot.org/article/236215 4. מהי בעצם תורה שבעל פה? חלק ב’https://www.hidabroot.org/article/236789

אשמח לעזור בכל שאלה.

בברכה, דניאל בלס