שבת

האם מותר למיין בשבת?

  • ד' חשון התשפ"א

שאלה

האם מותר לסדר/למיין בשבת? תודה

תשובה

שלום רב,

אסור למיין בשבת משום איסור בורר אלא אם כן עושה כן לצורך שימוש מיידי.

ולכן לדוגמא סכו"ם מעורב אסור למיינו כדי לסדר כל סוג בתא המיוחד לו, אבל מותר לקחת מתוך ערמת הסכו"ם מן הבא לידו כלי אחר כלי ללא סדר, לנגבו ולהניחו בתוך תאו (שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק ג סעיף פה, ואור לציון חלק ב' פרק לא תשובה ד).

וכן מותר לקחת סכו"ם מעורב ולהניחו על גבי השולחן לפי הסדר הרצוי, כל אחד בפני עצמו, והוא שיעשה כן סמוך לסעודתו (שמירת שבת כהלכתה שם סעיף פו).

אמנם לפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל, מותר לברור סכו"ם המעורבים יחד, אפילו לצורך הסעודה הבאה בשבת, כי יש אומרים שאין בורר אלא בגידולי קרקע, וגם אין כאן פסולת ואוכל, שהכל שווים בעיניו. ומכל מקום גם לפי דעתו טוב יותר שאחר שטיפת כלים אלה, ינגב כל כלי הבא לידו בפני עצמו ויניחנו בתא המיוחד לו (שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן לא, וחזון עובדיה שבת חלק ד' עמוד רד).

בברכה,

הלל מאירס