איך זה שיש אנשים שמפרישים מעשר ואינם מתעשרים?

  • י"ג תשרי התשפ"א

שאלה

שלום לך הרב!
לא שאני חלילה מפקפק במצוות הצדקה, זוהי מצווה גדולה מאוד.
אבל כתוב עשר בשביל שתתעשר, שאם תתן מעשרות אתה תתעשר.
אז איך זה שאני מכיר הרבה אנשים שהם מעשרים, נותנים צדקה בנדיבות, ובכל זאת מצבם לא פשוט? ישר כח.

תשובה

שלום רב,

שאלה נכונה, ומצאנו כמה תשובות בדברי גדולי הדורות -

א. אף במעשר יש שאינם מתעשרים, משום שהחטא גורם (ראה לרבנו המאירי במסכת תענית דף ט עמוד א).

ב. אם רואה שאינו מתעשר ידע שמן השמים יודעים שזה טובתו (מטה משה עמוד גמ"ח חלק ב' פרק ח, הובא בדרך אמונה חלק א' הלכות מתנות עניים פרק ז בציון ההלכה ס"ק סח. וכן ראה ערוך השלחן יורה דעה סימן רמז סעיף ו).

ג. רבי חיים מוולוז'ין זצ"ל אמר בשם רבו הגר"א זצ"ל שהשומר מעשר מובטח בכך שלא יבא לידי היזק כלל, ורק השומר חומש שמובטח שיתעשר (כתר ראש אות קכג).

ד. שהצדקה נעשית מממון שהיה בו סרך גזל ועושק, וכתיב (ישעיה סא ח) כי אני ה' שונא גזל בעולה (החיד"א זצ"ל בספרו כסא דוד דרוש ט' ד"ה ויש שאמרו. ויעויין שם עוד הסברים בזה).

ה. הכוונה כמו שכתוב במסכת אבות (פרק ד משנה א) איזהו עשיר השמח בחלקו, וזה גם כן יזכה למדת ההסתפקות וכו', ולא יהיה כאותם שאמרו עליהם (מדרש קהלת רבה א יג) אין אדם מת וחצי תאותו בידו וכו' (מאור עינים פרשת ראה בפסוק עשר תעשר, והובא בספר מאור ישראל חלק א' תענית שם).

ו. אם עושה דברים המביאים לידי עניות, וכמו שאמרו במסכת סוכה (דף כט עמוד ב) בשביל ארבעה דברים נכסי בעלי בתים יוצאין לטמיון וכו', אמנם לא יעני בזכות שנותן מעשר, אך גם לא יתעשר (החפץ חיים זצ"ל באהבת חסד חלק ב' פרק יט בהגה ד"ה והנה).

ז. הבטחת העושר היא דווקא אם נותן את כספי המעשר לעניים (ראה שו"ת הרדב"ז חלק ג' סימן תמא), ולכן הגם שמותר להשתמש בכספי מעשר לצורך מצוות שאינו חייב לקיימן, אין בזה את הבטחת עשר בשביל שתתעשר.

בברכה,

הלל מאירס