שבת

אם יש שני אחים בבית, ללא ההורים, מי מדליק את נרות השבת - הנער או הנערה?

  • י"ג תשרי התשפ"א

שאלה

שאלה, בבקשה - והעלתה אותה בתי: אם יש שני אחים בבית בקבלת שבת, ללא ההורים, והם שניהם מעל גיל מצוות, מי נכון שידליק את נרות השבת - הנער או הנערה? תודה

תשובה

שלום רב,

על הנערה להדליק, ובתנאי שהגיעה לגיל מצוות.

מקורות: שהרי אישה נשואה קודמת לבעלה לעניין הדלקה, וכמו שכתב השלחן ערוך (סימן רסג סעיף ג) הנשים מוזהרות בו יותר, מפני שמצויות בבית ועוסקות בצרכי הבית. והמשנה ברורה (ס"ק יב) הביא עוד טעם מפני שכבתה נרו של עולם שגרמה מיתה לאדם הראשון. ושני הטעמים שייכים גם בנער ונערה שנמצאים בבית ללא הוריהם.

וכן הביא בספר שמירת שבת כהלכתה חלק ב' (פרק מה הערה לד) בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, דמסתבר דכמו שיש זכות קדימה לאישה נשואה, כך גם לבת בין הבנים. ומכל מקום צריך דווקא שהבת הגיעה למצוות.

וכ"כ בספר חזון עובדיה שבת חלק א' (עמוד רב) בנים ובנות אחים ואחיות שאוכלים יחד בביתם עם הוריהם, וההורים עשו שבת מחוץ לבית, אחד מהם מדליק הנרות בברכה ומוציא את כולם, ומשפט הקדימה להדליק בברכה לבת הגדולה שבבנות, אם הגיעה למצוות, ואם לאו הגדול שבבנים ידליק בברכה.

בברכה,

הלל מאירס