חגים ומועדי השנה

ויהי נועם במוצאי יום טוב ראשון של סוכות שחל בשבת

  • ט"ו תשרי התשפ"א

שאלה

האם במוצאי שבת הזה אומרים או לא אומרים ויהי נועם? שואל למנהג האשכנזים. תודה

תשובה

מועדים לשמחה,

מנהג האשכנזים לא לומר ויהי נועם.

מקורות: מבואר ברמ"א (סימן רצה) שלא אומרים ויהי נועם כשחל יום טוב בשבוע. וכתב המשנה ברורה (סק"ג) דהיינו אפילו כשחל ביום שישי, כי צריך שכל השבוע יהיה ראוי למלאכה, משום שכתוב בו "ומעשה ידינו כוננה עלינו".

אלא שכתב המשנה ברורה שם, ודווקא יום טוב גמור, אבל פורים או ערב פסח שחל בימי החול, אין למנוע מלומר ויהי נועם במוצאי שבת שלפניו. ע"כ. ולפי זה יש לומר ויהי נועם במוצאי יום טוב ראשון של סוכות שחל בשבת, כי אין יום טוב גמור במשך השבוע.

אולם דעת היעב"ץ זצ"ל בשו"ת שאילת יעבץ חלק א' (סימן יט) דכשחל ערב פסח ביום שישי, אין לומר ויהי נועם במוצאי שבת שלפניו, כיון שערב פסח נחשב ליום טוב, שהרי אסור בעשיית מלאכה מחצות היום. ועיין בשו"ת ציץ אליעזר חלק י"ג (סימן לז אות ב) שכן מסתבר להכריע. ע"ש. וכך המנהג בארץ ישראל וכמו שכתב בלוח ארץ ישראל. ולפי זה אין לומר ויהי נועם בנידון דידן, אע"פ שימי חול המועד אינם יום טוב גמור.

בברכה,

הלל מאירס