חגים ומועדי השנה

האם ספרדייה יכולה לטבול בליל שבת אחרי בין השמשות?

  • ט' סיון התש"פ

שאלה

אני ספרדייה ויצא לי לטבול בליל החג לאחר בין השמשות.
האם הלכתית זה בסדר? ומה לגבי מקרה כזה בשבת?
הבלנית לא רצתה להכניס אותי לטבילה בבין השמשות כיוון שלא הזמנתי תור מראש.

כמו''כ רציתי לשאול לגבי טבילה בימי הקורונה. אני נוהגת לטבול 7 טבילות והבנתי מהבלנית שבתקופה זו הם ממליצים לטבול פעמיים.
אני מעדיפה לטבול 7 פעמים, אך האם זה בסדר מבחינת ונשמרתם מאד לנפשותיכם? ואם אני מפסיקה את המנהג האם עלי לעשות התרה?

תודה רבה רבה!!

תשובה

שלום רב,

1. לגבי טבילה בליל יום טוב, אם  חיממו את המים מערב יום טוב, יש לטבול בלילה ולא בבין השמשות. ואם לא - יש לטבול בבין השמשות. ואם לא הסתייע - אפשר לטבול גם לאחר בין השמשות (על פי טהרת הבית חלק ג' מהדורת תשע"ט עמודים רמב-רמג).

2. ולגבי טבילה בליל שבת, אם המים של המקווה חמים (אפילו אם חיממו אותם מערב שבת), לכתחילה נכון להיזהר לטבול בבין השמשות, דהיינו בתוך שלש עשרה וחצי דקות לאחר השקיעה (ואפשר גם להקל עד שמונה עשרה דקות אחרי השקיעה). ואם לא הסתייע - אפשר לטבול גם לאחר בין השמשות (על פי טהרת הבית חלק ב' מהדורת תשע"ט עמוד תעא).

3. אם יש המלצה כזו ממשרד הבריאות כדאי להפסיק בינתיים את המנהג לטבול שבע פעמים, ואת לא צריכה התרת נדרים מכיוון שדעתך לחזור למנהגך הראשון ברגע שתחלוף הסכנה (על פי שו"ת יביע אומר חלק י' חלק יורה דעה סימן כ), ואם אין המלצה כזו את יכולה להמשיך לטבול כמנהגך, ושומרת מצווה לא תדע דבר רע.

בברכה,

הלל מאירס