חגים ומועדי השנה

תושב חו"ל שמגיע לארץ בפסח וסוכות, האם צריך לשמור יום טוב שני?

  • ב' אייר התשע"ט

שאלה

שלום, אני גר שנתיים וחצי בארצות הברית את רוב החגים אני חוגג בארץ (ראש השנה סוכות ופסח) את הפסח הזה בגלל הקורונה נשארתי בארצות הברית האם אני צריך לשמור פעמיים חג? ואם כן זה אומר שביום חמישי אני לא יכול להניח תפילין. תודה

תשובה

שלום רב,

אם השתקעת בחו"ל, עליך לשמור יום טוב שני של גלויות, וממילא אסור לך להניח תפילין ביום חמישי הקרוב.

ובאמת שגם אם היית מצליח לחגוג את פסח בארץ בשנה זו, היה עליך לשמור יום טוב שני ככל משפטו וחוקתו.

מקורות: ראה בספר יום טוב שני כהלכתו (פרק ו סעיף ד) שדעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, שבן חו"ל שדר כל השנה בחו"ל, ויש לו מנהג קבוע לשהות כל ג' הרגלים בארץ ישראל, נוהג כבן ארץ ישראל לעניין יום טוב שני בהיותו בארץ ישראל. אולם הגרי"ש אלישיב והגרב"צ אבא שאול זצ"ל חולקים וסוברים שנוהג כבן חו"ל לעניין יום טוב שני גם בהיותו בארץ ישראל.

אולם במקרה שלך אתה צריך לשמור יום טוב שני גם כשאתה נמצא בארץ אפילו לדעת הגרש"ז אויערבאך הנ"ל, כי ראה שם (הערה ח) שכתב, שפסק זה שהורה מרן הגרש"ז זצ"ל לפני יובל שנים, נתקבל כמנהג ידוע אצל בני חו"ל, ורבים נוהגים כן, מיהו יש טעות מפורסמת בענין זה, דרבים חושבים דדי לבמה שהם רגילים לבוא לארץ ישראל בפסח וסוכות, אולם שמע מפיו שכן הדין דווקא בבאים לכל ג' רגלים, אבל אם אינו בא בקביעות גם לחג השבועות, דינו כבן חו"ל.

בברכה,

הלל מאירס