חגים ומועדי השנה

האם סיום מסכת ביחיד פוטר מתענית בכורות?

  • ו' ניסן התש"פ

שאלה

שלום רב,
אני בכור וכל שנה בערב פסח כמנהגו הידוע אני משתתף בסיום בכורות על מנת לא לצום. השנה בגלל הקורונה אני ב"ה אמור לסיים מסכת לע"נ אבי מורי. השאלה, מה אני יכול לעשות? מבחינתי, אם סיימתי מסכת למרות שאין 10 אנשים אני פטור מהצום, נכון? האם אני צריך לערוך סעודה לבדי? בנוסף, האם אני יכול לשתף אחרים באיזו שהיא צורה, אפילו טלפונית כדי שיצאו ידי חובה?! האם אני יכול לסיים מסכת כדי לצאת ידי חובת הצום, ועוד שבועיים למשל אם יתאפשר לעשות סעודת מצווה עם קדיש?!
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. ודאי שסיום מסכת ביחיד פוטר אותך מתענית בכורות. כי אמנם בימים כתיקונם לכתחילה ראוי לחזר אחר מניין אנשים שישתתפו בסיום מסכת כדי שיהיה אפשר לומר קדיש דרבנן (ש"ך יורה דעה סימן רמו ס"ק כז בשם תשובת מהר"ם מינץ סימן קיט), וכן משום שיש כבוד התורה בריבוי המשתתפים (מהר"ם מינץ שם), אולם כשזה לא מתאפשר ניתן לסיים גם ביחיד ולומר את כל נוסח ההדרן רק ללא הקדיש.

2. כן, תעשה סעודה או כיבוד לבדך.

3. אין לפטור בכורות אחרים דרך הטלפון - ראה https://www.hidabroot.org/question/278359

4. תוכל לעשות סעודה כשזה יהיה אפשרי, אך ללא אמירת הקדיש.

בשורות טובות,

הלל מאירס