חברה והשקפה

לוח השנה היהודי

  • כ"ט אדר התש"פ

שאלה

כבוד הרב שלום

לי ולחברי יש שתי שאלות
א. מדוע לא משתמשים בחודשי התורה, למשל חודש ראשון וחודש שני בעוד שחלק מחודשי השנה של היום נקראים על אלים לדוגמא תמוז, ואנו יודעים שעזרא השתמש בחודשים אבל על פי מה הוא החליט לשנות את השמות?
ב. בתורה כתוב על חודש ניסן "הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים רִאשׁוֹן הוּא לָכֶם לְחָדְשֵׁי הַשָּׁנָה."
שמות יב ב
למה לוח השנה שונה וחודש ניסן הפך לחודש השביעי ותשרי לחודש הראשון בניגוד לתורה הקדושה?

בטוחים שיש לזה תשובה תודה מראש על התשובה ועל עבודתכם המצוינת.

תשובה

שלום וברכה,

1. שמות אלה היו מפורסמים ברחבי העולם העתיק, הפכו לשמות נפוצים וסייעו בזכירת החודשים.

דע שאין שום ידע היסטורי אמין על שמות החודשים (תשרי, חשון, כסלו, טבת וכו'). חוקרים בני ימינו הציעו השערות שונות לשמות אלה אצל הבבלים, אך השערות - אינן עובדות. הנסיון לייחס שמות אלה לאלילים שונים הוא לא יותר מאשר תיאוריה שאין לה בסיס היסטורי או ארכאולוגי מוצק.

תמוז הוא למעשה החודש היחיד שאכן מזכיר שם אליל שנקרא בשם "תמוז", אלא שרבים אינם יודעים כי המילה "תמוז" אינה מתייחסת דווקא לאליל, אלא זו מילה שמבטאת קיץ וחום, ובגלל שחודש זה אכן חם וקיצי - לכן כינו את האליל "תמוז" בשם זה, ולא ההיפך. ראה רש"י על יחזקאל פרק ח, יד. וגם את המלבי"ם שם.

2. לא בניגוד לתורה. הרי קיבלנו במסורת שבחודש תשרי נברא העולם, וביום זה העולם נידון, לכן ראש השנה הוא חג שנעשה בתשרי, ומצווה לתקוע בו בשופרות ולשוב בתשובה.

עם זאת הפסח אכן נחשב לחודש מרכזי לישראל, כיוון שבחודש זה נגאלו בני ישראל ממצרים.

בברכה,

דניאל בלס