שבת

האם אדם שהולך עם מטרייה בשבת נקרא מחלל שבת בפרהסיא?

  • כ' אדר התש"פ

שאלה

בס"ד

שלום הרב,
אם אדם שהולך עם מטרייה בשבת נקרא מחלל שבת בפרהסיא? והאם ניתן לצאת דרכו ידי חובת קידוש?
ומי נחשב מחלל שבת בפהרסיא?
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

1. לכאורה לפי מה שנוקטים להלכה שאסור ללכת עם מטרייה בשבת (ראה שו"ת יחוה דעת חלק ב' סימן מג), יש לדון את אותו אדם כמחלל שבת בפרהסיא, ובתנאי שהוא מודע לאיסור זה. אבל אם לא ידוע לו האיסור אינו נחשב מחלל שבת בפרהסיא (ראה ביאור הלכה סימן שפה סעיף ג).

2. ראה לגבי אם אפשר לצאת ידי חובת קידוש מאדם כזה https://www.hidabroot.org/question/243128

3. כל מי שמחלל שבת אפילו באיסור דרבנן בפני עשרה יהודים או שידע שיתפרסם ביניהם נחשב מחלל שבת בפרהסיא (שלחן ערוך שם, ומשנה ברורה סק"ד).

אמנם אם מתבייש לחלל שבת בפני אדם גדול אף שעושה דבר זה בפני כמה אנשים, אינו נחשב מחלל שבת בפרהסיא (שם סק"ו).

בברכה,

הלל מאירס