חגים ומועדי השנה

מותר לבן להתחפש לבת ולהפך, בפורים?

  • י"ב אדר התש"פ

שאלה

שמעתי בהרצאה של הרב זמיר כהן שאסור לבן להתחפש לבת, ולהפך.
הרמ"א כותב במפורש בהלכות פורים שיש עניין לעשות ענייני שחוק בפורים. הוא מתיר לגבר ללבוש שמלת אישה וכן לחבוש פרצופים (מסכות) בכל גיל...
מצד צניעות מותר לאשה להתחפש? כי הרי צניעות זה בעצם למשוך עיניים והתחפושת מושכת עיניים!
אשמח שתיישבו את הדברים,
תודה מראש!

תשובה

שלום רב,

נכון שדעת הרמ"א (סימן תרצו סעיף ח) שמה שנהגו בפורים שגבר לובש שמלת אישה ואישה כלי גבר, אין איסור בדבר - מאחר שאין מכוונים אלא לשמחה בעלמא.

אולם המשנה ברורה (סק"ל) הביא מהט"ז יורה דעה (סימן קפב סק"ד) בשם הב"ח, שיש לבטל מנהג זה, ושכן כתב הבאר הגולה שם.

וכן דעת הגר"ע יוסף זצ"ל בשו"ת יחוה דעת חלק ה' (סימן נ) שאסור לנערים ללבוש בגדי נשים, וכן לנערות ללבוש בגדי גברים, אף לשמחת פורים, שלא הותר לעבור על איסור תורה בשביל שמחת פורים. והגדולים מצווים לשמור על הקטנים, שלא להלביש אפילו לילד קטן בגדי ילדה, וכן להפך.

2. תחפושת שהיא בגדרי הצניעות מותרת, כי בפורים כולם מתחפשים, ולכן זה לא חריג ויוצא דופן.

בברכה,

הלל מאירס