חגים ומועדי השנה

למה המן לא ידע את תאריך לידתו של משה רבינו?

  • כ"ה שבט התש"פ

שאלה

מה הכוונה בזה שהמן, ששמח על כך שהפור נפל באדר משום שאז נפטר משה רבינו, לא ידע שבאדר גם נולד משה רבינו.

א) למה המן לא ידע את זה? אמנם בשעתו הסתירו זאת מפרעה ע"מ שלא ישליכו אותו ליאור אך כאלף שנים לאחר מכן מדוע להמשיך לשמור זאת בסוד?

ב) וכי ומה בכך שמשה נולד אז? 120 שנה אחר כך הוא הרי נפטר ולכאורה המזל הטוב שהיה עם היוולדו נעקר בפטירתו!

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

א. הסביר המהרש"א במסכת מגילה (דף יג עמוד ב, ד"ה הפיל) שהמן יכל לחשבן מתוך הפסוקים את תאריך פטירתו של משה רבינו (יעויין שם החשבון). מה שאין כן תאריך לידתו שלא ניתן ללמוד מן הפסוקים, אלא מדרש חכמים הוא. וזה הדרש לא היה יודע המן.

עוד הסבר כתב בשו"ת שם אריה (חלק אורח חיים סוף סימן יד) שהמן הרשע היה בקי בכל מנהגי ישראל, ואז בוודאי היו ישראל בוכים ומתאבלים מאד בז' באדר, לכן זה ראה וידע שמתאבלים על מיתת משה רבינו ע"ה, לכן ידע כי בז' באדר מת משה, אבל לא ידע כי בז' באדר נולד משה.

ב. הביאור בזה הוא שמאחר ויום פטירתו הוא גם יום לידתו, נמצא שיום פטירתו אינו מזל רע לישראל, אלא להפך יש בו מעלה שנתמלאו בו ימי משה כדרך מיתת צדיקים, וכדברי הגמרא בראש השנה (דף יא עמוד א) שהקב"ה ממלא שנותיהם של צדיקים מיום ליום ומחודש לחודש (ראה הגהות יעב"ץ ומצפה איתן ובספרים עין אליהו ובית יצחק על מגילה שם).

בברכה,

הלל מאירס