אמונה

שפמנון

  • א' חשון התש"פ

שאלה

שפמנון יש לו סנפיר ואין לו קשקשים אין הבטחה מהתורה שדג שיש לו סנפיר יש לו קשקשים?

תשובה

שלום וברכה,

בדיוק להיפך:

"כל שיש לו קשקשת -- יש לו סנפיר, ויש שיש לו סנפיר ואין לו קשקשת." (חולין סו, ב).

כלומר, מה שהובטח הוא, שכל דג שיש לו קשקשת - יש לו גם סנפירים. ואכן, עד עצם היום הזה לא נמצא דג אחד בכדור הארץ שיש לו קשקשת ללא סנפיר.

מנגד זאת, יש דגים רבים שיש להם סנפירים ללא קשקשים, כגון השפמנון, צלופחים ואפילו כרישים - הם דגים בעלי סנפירים, אך חלקים לגמרי.

ההלכה קובעת, שאם מצא אדם בשוק נתח דג שיש עליו קשקשים, מותר לו לאוכלו ללא בדיקה נוספת, כי ודאי שיש לו גם סנפירים. אולם אם ראה סנפיר, לא יאכל את הדג לפני שראה גם קשקשת.

בברכה,

דניאל בלס