מותר לצאת מהארץ כדי לבקר במחנות ההשמדה בפולין?

  • כ"ח תשרי התש"פ

שאלה

בס"ד
שלום כבוד הרב, ברצוני לשאול את הרב, עניין השואה מאוד נוגע לליבי בייחוד כאשר מדובר בבני משפחה קרובים אשר חוו את הפרעות ונהרגו על קידוש השם ואני רואה בצורה מאוד ערכית את כל הלמידה סביב נושא השואה שלא תישכח מפי ישראל. כיום, אני בחורה חרדית (חוזרת בתשובה במשך כ-8 שנים) שנוהגת כהלכה בסייעתא דשמיא ועל פי מרן. אני לא יוצאת מארץ הקודש. עוד מעט, עורך ארגון ערכים טיול מסע ערכי לפולין אשר מפגיש את היוצאים אליו עם מסע מרתק ומרטיט לבבות והמחנות בהם לצערנו התרחשה השואה. ברצוני לשאול את הרב אם מבחינה הלכתית יש בידי יכולת לצאת לטיול זה כאשר אני גם יודעת שזה לא יפגע בחינוך של בני ביתי בזמן שאעדר, חשוב לי לציין ולהדגיש שאם אין סייג בהלכה אני מקבלת זאת על עצמי ולא אצא למסע זה. יהי רצון שרוח השם תלווה את מילותיו של הרב לתת בידי את התשובה הנכונה והמתאימה לי ולבני ביתי, בתודה ובברכה.

תשובה

שלום רב,

את יכולה להקל לצאת מהארץ כדי להשתתף במסע ערכי למחנות ההשמדה. ואם המסע יכלול גם ביקור בקברי צדיקים ההיתר מרווח יותר.

מקורות: יעויין בתחומין חלק כ' שהעלה להקל לצאת מהארץ כדי לבקר במחנות השמדה. ומש"כ שאם המסע וכו', הוא על פי המבואר בשו"ת יחוה דעת חלק ה' (סימן נז בהערה ד"ה ודע) שמותר לצאת לחוץ לארץ לצורך ביקור בקברי צדיקים.

בברכה,

הלל מאירס