חברה והשקפה

מכשפים

  • ד' אלול התשע"ט

שאלה

שלום,
פעם היו מכשפים גדולים כדוגמת החרתומים של מצריים, בלעם , בלק ועוד.
השאלה שלי , אם בלעם וחרטומי מצריים היו מכשפים כאלו גדולים למה הם היו צריכים כסף?.
בלעם היה יודע לרחף באוויר , להרוג ולכלות אדם בהבל פה . למה הוא לא יכול לכשף ולעשות כסף וזהב? למה הוא אומר ,אם יביא לי בלק מלא ביתו כסף וזהב"..
למה חרתומי מצריים שהיו הופכים מקלות לנחשים ויכולים לעשות את כמעט עשרת המכות לא יכולים לייצר כסף וזהב?

תשובה

שלום וברכה,

מכשף הוא למעשה אדם מוגבל, ואינו מסוגל לחולל נסים גדולים.

היכן ראית שבלעם היה מרחף באוויר או הורג אנשים? חז"ל אומרים שהיה בסך הכול חוזה עתידות, וידע מתי נגזר על אדם למות, ואז "מקלל" אותו כדי לגרום לאנשים לחשוב שיש לו כוחות.

רוב המכשפים אינם אלא עושי תעלולים.

הרמב"ם מבאר שהחרטומים לא באמת הפכו מקל לנחש, אלא עשו רק מעשה של אחיזת עיניים. אולם מקלו של משה הפך לנחש אמתי ולכן בלע את נחשיהם.

כוח הכישוף או אחיזת העיניים, הוא תמיד מוגבל.

ההבדל בין כישוף לבין נס הוא בגודל הנס:

גם אם יצליח אדם להרים סלע כבד, לא יוכל לעולם להרים הר ממקומו.  כך, מכשף/קוסם יוכל להראות כוס מים הופכת לכוס דם (לדוגמה, על ידי אחיזת עיניים), אך לעולם לא יוכל להפוך ימה שלמה לדם!

עשרת המכות הראו שליטה בטבע בקנה מידה ארצי, וכך הוכיחו שבורא עולם הוא שמסר את התורה.

תורת ישראל היא התורה היחידה בהיסטוריה הטוענת לאירועים ניסיים בסדר גודל של הפיכת חוקי הטבע, ובקנה מידה לאומי. הפיכת הטבע נמצאת באופן הברור ביותר בעשרת מכות מצרים, המראות כי העושה אותן הוא הבורא השולט על הטבע וחיי כל אדם. במכת הדם וחציית ים-סוף, הוכיח הבורא שהוא שולט על המים וכל הימים. במכת הצפרדעים והכינים, הוכיח הבורא שהוא שולט בכל הרמשים. במכת הערוב הוכיח הבורא שהוא שולט על החיות, במכת ארבה הוכיח הבורא שהוא שולט על כל היצורים המעופפים, במכת החושך והברד הוכיח הבורא שהוא שולט על חוקי הטבע - עונות השנה, האש והקרח, במכת דבר הוכיח הבורא שהוא שולט על המחלות. ובמכת בכורות הוכיח הבורא שהוא נמצא בכל מקום (כדי להרוג את כל בכורי מצרים בו-זמנית), שיש לו זיכרון אוניברסאלי (לזכור בכל מקום מי בכור ומי לא), הוא נמצא בכל זמן (הוא צפה בכל לידה במצרים בכל זמן), ויש לו כח להרוג כל אדם (בכך שהוא הרג את כל בכורי מצרים ברגע אחד). תורת ישראל היא התורה היחידה בעולם שטוענת לנסים בקנה מידה שרק בורא עולם מסוגל לעשותם, ומכאן שהיא נכתבה מפיו.

בברכה,

דניאל בלס