אמונה

שאלה באמונה

  • א' תמוז התשע"ט

שאלה

התעוררה בי לאחרונה מחשבה שבעצם הנשמה שלנו לא רצתה לרדת לעולם והקבה חייב אותה והוריד אותו בעל כורחה. אז למה בעצם אנחנו צריכים להדות לו על מה שהוא נותן לנו הרי אם הוא הוריד אותנו לעולם הוא גם צריך לדאוג לנו או אם הוא מביא לנו נסיונות למה אנחנו צריכים לעמוד בהם הרי זה לא אנחנו שבחרנו לבוא לעלום לבתמודד החריכו אותנו זה לא היה בבחירה שלנו.
אשמח מאד לקבל תשובה

תשובה

שלום וברכה,

הקבלה מלמדת אותנו שכל נשמה, לפני ירידתה לעולם הזה, אומרת "רוצה אני". זאת מכיוון שהיא מבינה את תוכנית הבריאה, ורואה שהירידה לעולם היא לטובתה. למרות שלא נוח לה בכך, היא מכירה בתכלית החשובה לבנייתה.

אמרו חז"ל (פסחים דף נ, עמוד א): "לא כעולם הזה העולם הבא: העולם הזה - על בשורות טובות אומר ברוך הטוב והמטיב, ועל בשורות רעות אומר ברוך דיין האמת. לעולם הבא כולו (אומר): הטוב והמטיב"

"לחם חסד" (לחם של בושה) הוא מושג שמתאר קבלת שכר בעולם הבא בחינם, ולא מתוך מאמץ, בדומה לעני המבקש נדבה. הרעיון שמאחוריו הוא, שהנשמה מטבעה מתביישת לקבל מעמד ושכר על מה שלא השקיעה למענו, לעומת האושר הנצחי שהיא חווה כאשר עמדה בהצלחה בנסיונות.
במילים אחרות, הנשמה זקוקה לבנות את עצמה, ולהשיג את גבורתה על ידי הניסיונות והמצוות, שמתוכן היא זוכה לקרבת האלוקים. המטרה היא להידמות לאלוקים, וכדי להידמות לאלוקים על הנשמה לבחור בכוחות עצמה להתקרב לאלוקים.
יהיה מי שישאל בטעות: "אז למה אלוקים לא ברא את הנשמה ללא בושה?", אך צריך להבין כי אושרה של הנשמה אינו יכול להיות מושג על ידי שקר ודמיון, כי האושר האמתי הוא בעצם הקרבה לה', בכדי להשיג מטרה נכבדה זו צריך האדם להידמות לה' באמת, ולא באמצעות שקר ודמיון. ה' אמת, ולכן הנשמה צריכה להיות אמתית כדי להידמות לו ולהתקרב אליו באמת.

כדי להבין נקודה זו בצורה ברורה, נא לראות את התשובה הבאה:
https://www.hidabroot.org/he/article/109596
ולאחר מכן את המאמר "למה ה' ברא סבל בעולם":
https://www.hidabroot.org/he/article/88622

אב שאוהב את ילדיו, רוצה שילדיו יתבגרו ויהיו לאנשים עצמאים, ישרים וצדיקים בזכות עצמם.
כך להבדיל, הקב"ה רוצה שהנשמות שברא יזכו להגיע למידת הגבורה בכוחות עצמן, וכך יזכו לקירבתו בזכות ולא בחסד-חינם.
ה"משחק" נועד לייצר גיבורים. גיבורים לא "בכאילו", אלא גיבורים באמת.

בברכה,

דניאל בלס