מה המקור לכיסוי ראש וללבישת חצאית?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע יש לחבוש כיסוי ראש? האם זה ציווי מהתורה או שמא פירוש של חכמים? היום ישנן פיאות יפות הרבה יותר מכל שיער טבעי, מה הטעם? כך גם לגבי חצאיות, מהיכן זה שאוב?

תשובה

שלום וברכה

בנושא כיסוי הראש אענה קודם בכלליות: זה דבר ברור שהתורה שבכתב אינה מספיקה כדי שנדע כיצד לבצע את הכתוב בה ומוכרח פרוש לדברים. הדוגמא הקלאסית היא מצוות תפילין: בתורה נאמר "וקשרתם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך". כעת, מה לשים על היד? תפוח אדמה? מה זה טוטפות? מה בין העיניים? לכן ודאי שישנה מערכת חוקים שניתנה יחד עם נתינת התורה, כיצד לפרש ולהבין מתוך התורה למה כוונתה. זה מה שנקרא תורה בעל פה.

אותה תורה שבעל פה פירשה לנו שכוונת התורה בפסוק הנאמר בסוטה שיש לגלות את שערה, שמכאן שכל אשה נשואה חייבת לכסות ראשה, ואכן האיסור ללכת ללא כיסוי ראש הוא איסור תורה. ופירוש הפסוק עבר ונמסר מרב לתלמיד, ממשה רבנו עד דורנו אנו. וענין הפיאות המושכות את העין, הן ג"כ אסורת משום פריצות. וכל הפיאות הן עניין של בדיעבד, כמבואר במדורנו מדור נשים בהרחבה.

האיסור ללכת במכנסיים, הוא מפני שני סיבות. א. שאסור לאשה ללכת בשמלת גבר. ב. אף אם הגיזרה מיוחדת לנשים, ואין האיסור הקודם, אסור ללכת במכנסים מפני שהבלטת פיסוק רגלי האשה, יש בה משום פריצות, ונוגדת את חוקי הצניעות. וענין צורת החצאית היא חלק מענין הצניעות, אשר אין לאשה ללכת בבגדים המושכים את העין או גורמים לגבר להרהר בעבירה, ואין לאישה היכולת להכנס לראשו של הגבר, ועליה לנהוג כמו שציוו עלינו החכמים אשר הורו לנו את הדרך להנצל מעבירה. בכבוד רב בנימין שמואלי