זוגיות

האם מותר לאחות צעירה להתחתן לפני אחותה הגדולה?

  • ט"ו אייר התשע"ט

שאלה

האם אחות צעירה יכולה להינשא לפני האחות שגדולה ממנה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אין לאחות צעירה להינשא לפני אחותה הגדולה. אמנם אם האחות הגדולה מוחלת מותר.

מקורות: הלכה זו שאחות צעירה לא תינשא לפני אחותה הגדולה מקורה ממה שכתוב בספר בראשית (פרק כט פסוק כו) "ויאמר לבן לא יעשה כן במקומנו לתת הבכירה לפני הצעירה" (ראה תוספות קידושין דף נב עמוד א, ד"ה והילכתא, ורשב"ם בבא בתרא דף קכ עמוד א, ד"ה להלן), והובא להלכה בב"ח יורה דעה (סימן רמד) ובש"ך (שם ס"ק יג).

ומכל מקום כתבו הפוסקים (שו"ת אבני חפץ סימן כה, שלחן העזר סימן א סעיף מ ס"ק יא, ושערי הלכה ומנהג חלק אבן העזר עמודים עט-פ. וע"ע שו"ת תשובות והנהגות חלק א' סימן תשלט) שאם האחות הגדולה מוחלת ונותנת רשות לאחות הקטנה להינשא לפניה מותר.

יש בעניין זה עוד הרבה פרטים, ועוד כמה אופנים בהם ניתן להקל בהלכה זו, יעויין מה שאספו וציינו בזה בספר הנשואין כהלכתם חלק א' (פרק א סעיפים מד-נד) ובספר נטעי גבריאל הלכותשידוכים ותנאים (פרק ט).

בברכה,

הלל מאירס