זוגיות

האם מותר לאישה להתחתן עם איש ששמו כשם אביה?

  • ט"ז אייר התשע"ט

שאלה

כבוד הרב שלום רב,
האם יש איסור לאישה להינשא לאדם ששמו הוא גם שמו של אבא שלה?
מה הטעם לאיסור זה והאם מותר לצאת מלכתחילה לשידוך כזה.

תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

1. מצד הדין אין איסור על אישה להתחתן עם איש ששמו כשם אביה, אמנם ידוע שבצוואת רבי יהודה החסיד (אות כד) הזהיר שלא לעשות כן, ולכן רבים מקפידים על כך.

2. כמה טעמים נאמרו בזה, ומהם: יש מי שכתב שמסתבר שהוא משום עין הרע (שו"ת השיב משה סימן סט), ויש מי שכתב שהטעם הוא על פי מה שנפסק (יורה דעה סימן רמ סעיף ב) שאסור לקרוא לאחד ששמו כשם אביו, ואם תשתדך עם איש ששמו כשם אביה הרי אי אפשר להימלט מזה (שו"ת דבר אליהו סימן לז, ותורה תמימה בראשית לב ד).

3. אין לדחות את ההצעה אם היא מתאימה מכל הבחינות, אלא שאם הם מתארסים - נכון שהחתן יוסיף "שם" בעלייה לתורה (בעשיית מי שבירך) שלושים יום קודם החתונה. ומשלושים יום לפני החתונה, וכן אחרי החתונה, ישתמש בשם החדש. אבל לא יעקור את שמו הראשון לגמרי. וכן יוסיף את השם החדש בתעודת זהות ובשאר מסמכים רשמיים (יעויין בספר שלחן יוסף עמוד רלו בשם הרב עובדיה יוסף זצ"ל, וכן בספר ילקוט יוסף שובע שמחות חלק א' פרק א סעיף ז).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס