חברה והשקפה

מה הם המשניות?

  • י"ד אייר התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לדעת מה זה משניות?

תשובה

שלום וברכה,

משניות, הנקראות גם "שישה סדרי משנה", הם עיקרי התורה שבעל פה - הביאור כיצד מקיימים את מצוות התורה.

"ספר התורה" שנמצא לפנינו כיום נכתב על ידי משה רבנו מפי ה' במשך ארבעים שנות הנדודים במדבר, והוא הנקרא "תורה שבכתב" - ספר התורה מורכב מחמישה חומשי תורה: בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים.

"התורה שבעל פה" היא המסורת אותה לימד משה רבנו בעל-פה את בני ישראל כפי שקיבלה מפי ה' במעמד הר-סיני, שהרי כל המצוות נמסרו תחילה בעל פה. המסורת הזו היא שמבארת ומפרטת את כל תרי"ג המצוות של התורה, כלומר מסבירה כיצד מקיימים את המצוות - הלכה למעשה. שכן "התורה שבכתב" לא מסרה פירוט למצוות, אלא רק מזכירה את קיומן (כך לדוגמה, באף מקום בספר התורה לא נמצא ביאור מהי בעצם מזוזה, או מהי ציצית, או מהם תפילין, או מהי כתובה, או כיצד שוחטים, או כיצד עורכים ברית מילה, או כיצד מקדשים, או אפילו מהן המלאכות האסורות בשבת).

התורה שבכתב והתורה שבעל פה נמסרו לישראל לפני 3300 שנה ממשה. התורה שבעל-פה הועברה בעל פה מדור לדור על ידי החכמים לתלמידיהם והאבות לבניהם עד חורבן בית המקדש השני (לפני כ-2000 שנה), אז הועלתה המסורת בלית-ברירה על הכתב בידי רבי יהודה הנשיא בספרים הנקראים "שישה סדרי משנה" (משניות), אלו התבארו לאחר מכן על ידי האמוראים ב"גמרא" (לפני כ-1500 שנה). ראה כאן הסבר מורחב על חלקי התורה שבעל פה:

https://www.hidabroot.org/article/143610

בברכה,

דניאל בלס