אמונה

השם יכול לעשות ויודע הכל והוא הטוב המוחלט

  • ב' אייר התשע"ט

שאלה

השם יכול לעשות הכל אז למה הוא לא ברא את כולנו בגן עדן עליון? הרי הוא רוצה שיהיה רק טוב יש לו אינסוף אהבה וחמלה ועצוב לו שהבנות שלו הולכות לכף הקלע ולגיהנום והוא יודע הכל הוא יודע שהן יחטאו ויהיו בגיהנום לעולמי עולמים והוא לא רוצה את זה אז למה הוא עושה את זה קושיה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

רוב מוחלט של רשעים מכפרים על עוונותיהם בגיהנום, ויש להם לאחר מכן חלק לעולם הבא, כפי שמסביר הרמב"ם בהלכות תשובה: "כל הרשעים שעונותיהן מרובים, דנין אותן כפי חטאיהם ויש להן חלק לעולם הבא שכל ישראל יש להם חלק לעולם הבא" (הלכות תשובה ג, ה).

גם לגבי רשעים גדולים מאוד, הקבלה מלמדת שהקב"ה משיבם לעולם הזה בגלגול כדי לתת להם הזדמנות לשוב בתשובה.

נדירים מאוד הם הרשעים הגמורים שמורדים בקב"ה פעם אחר פעם על מנת להכעיס, ללא שום הרהור תשובה, אלה ודאי יחידים שביחידים.

לעצם השאלה, כדאי להכיר את המושג שנקרא "לחם בושה" - זה הוא מושג שמתאר את השגת השכר של העולם הבא במאמץ ולא בחסד. והרעיון שמאחוריו הוא שהנשמה זקוקה לבנות את עצמה, ולהשיג את גבורתה על ידי הניסיונות והמצוות, שמתוכן היא זוכה לקרבת האלוקים. הרעיון הוא להידמות לאלוקים, וכדי להידמות לאלוקים על הנשמה לבחור בכוחות עצמה להתקרב לאלוקים.

יהיה מי שישאל בטעות: "אז למה אלוקים לא ברא את הנשמה ללא בושה?", אך צריך להבין כי אושרה של הנשמה אינו יכול להיות מושג על ידי שקר ודמיון, כי האושר האמתי הוא בעצם הקרבה לה', בכדי להשיג מטרה נכבדה זו צריך האדם להידמות לה' באמת, ולא באמצעות שקר ודמיון. ה' אמת, ולכן הנשמה צריכה להיות אמתית כדי להידמות לו ולהתקרב אליו באמת.

כדי להבין נקודה זו בצורה ברורה, נא לראות את התשובה הבאה:

https://www.hidabroot.org/he/article/109596

ולאחר מכן את המאמר "למה ה' ברא סבל בעולם":

https://www.hidabroot.org/he/article/88622

אב שאוהב את ילדיו, רוצה שילדיו יתבגרו ויהיו לאנשים עצמאים, ישרים וצדיקים בזכות עצמם.

כך להבדיל, הקב"ה רוצה שהנשמות שברא יזכו להגיע למידת הגבורה בכוחות עצמן, וכך יזכו לקירבתו בזכות ולא בחסד-חינם.

ה"משחק" נועד לייצר גיבורים. גיבורים לא "בכאילו", אלא גיבורים באמת.

בברכה,

דניאל בלס