חברה והשקפה

ברוך שעשני כרצונו

  • כ"ד ניסן התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,
קראתי שאשה מברכת ברוך שעשני כרצונו, ללא שם השם מפני שזו מצוות עשה שהזמן גרמא. ראיתי במקור אחר שגם עבד אינו מחויב במצוות עשה שהזמן גרמא. שאלתי היא מדוע בברכת שלא עשני עבד/שפחה כן מברכים עם שם השם ולא מברכין כך בברכת שעשני כרצונו
תודה רבה,
אורית

תשובה

שלום וברכה

לא הבנתי.

האשה מברכת שעשני כרצונו מפני שלא רוצה לברך שלא עשני גבר כי אז היא כביכול מודה לה' שהיא לא חייבת במצוות.

אולם להיפך הגבר מברך שלא עשני עבד כי הוא מודה לה' שעשה אותו יהודי חיב במצוות.

למרות שאשה ועבד חיבים באותם מצוות הרי מעלת האשה היא לאין ערוך ממעלת העבר שאינו כיהודי לכל דבריו. האשה הינה יהודייה ויש לה נשמת ישראל והיא בדרגה גבוהה לאין ערוך.

מקוה שמתוך הדברים תמצאי את התשובה לשאלתך.

אם משהו לא ברור נא לשאול שוב.

בברכה,

בנימין שמאולי