חברה והשקפה

למה צריך שערים,

  • י"ט ניסן התשע"ט

שאלה

בס"ד,
שלום רב,
1. כתוב שיש שערים שהתפילות עוברות וזה,
ושערי דמעה לא ננעלים, אבל למה צריך שערים?
הרי הקב"ה נמצא בכל מקום, הוא לא צריך שהמלאכים יעלו אליו את התפילות, הוא שומע אותי
כאן בארץ כמו שהוא יכול לשמוע אותי בקצה היקום.
תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

כמובן שהקב"ה נמצא בכל מקום ושומע תפילה בכל מקום, וקרוב לשמוע את תפילת העני ואפילו מהמקום הבזוי ביותר. הכוונה בשערים היא לתאר את דרגות התפילה וכוחן, כי יש תפילות שמתקבלות מיד, ויש תפילות אשר דינים שונים מעכבים אותם, מה שתלוי כמובן במתפלל ורמת קרבתו לה', ודבר זה מתבטא על ידי מלאכים.

שערי דמעה מבטאים זאת בצורה הטובה ביותר, כי הם תלויים אך ורק בלבו הזך של המתפלל, ומכאן נובע כוחן. ה' לא זקוק למלאכים - אלא בני האדם הם שזקוקים למלאכים כמתווכחים להגדיל זכויותיהם חרף ריחוקם מהשם, על זאת אמרו חז"ל שכל העושה מצווה בורא לעצמו מלאך טוב, וכל העושה עבירה בורא לעצמו מלאך רע - אנו יוצרים בעצמנו מציאות זו של ריחוק וקרבה לה'.

בברכה,

דניאל בלס