פרשת זכור

  • י' אדר ב' התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי בבקשה לשאול:
כתוב בסוף פרשת זכור 'תמחה את זכר עמלק מתחת השמים לא תשכח' אם צריך למחות את זכרו, אז מדוע כתוב 'לא תשכח' המשפט לכאורה סותר את עצמו?
תודה!

תשובה

שלום וברכה

רש"ר הירש דברים פרשת כי תצא פרק כה פסוק יט

לא תשכח. אל תשכח דבר זה אם יבוא יום ותרצה להידמות לעמלק וכמוהו לא תכיר את החובה ולא תדע את ה', אלא רק תבקש הזדמנות, בדברים קטנים או גדולים, לנצל את עליונותך כדי להזיק לבריות.
אל תשכח דבר זה אם יבוא יום ותבקש להסיר מלבך את תפקידך ואת שליחותך כישראל, שקיבלת על עצמך בקרב האנושות. אל תקנא בזרי הדפנה שעולם סכל קולע לאותם המאושרים שהחריבו את אושר הבריות. זכור את האדמה רווית הדמעות המצמיחה את הדפנה לאותם הזרים.
אל תשכח דבר זה כאשר יבוא יום ואתה עצמך תסבול מהגסות ומהאלימות של עמלק. שמור על קומתך הזקופה! שמור על האנושיות ועל ערכי הצדק שלמדת מפי אלוהיך. העתיד הוא להם, וסוף האנושיות והצדק לנצח את הגסות ואת האלימות, ואתה בעצמך נשלחת כדי לבשר ולקרב - על ידי עצם גורלך ודוגמתך - את הנצחון הזה ואת העתיד הזה.
"לא תשכח" - וכדי שלא תשכח, "זכור": מזמן לזמן חדש בלבך את זכר עמלק ואת מה שנאמר לך על עתידו.

בהצלחה,

צוות הידברות