חובת תלמידי הכולל להחזיר ספרים אותם צריכים ביום המחר

  • י' אדר ב' התשע"ט

שאלה

בבית הכנסת שהינו גם כולל יומי קבוע, בא הגבאי בטענות על כך שמאן דהו ממתפללי הבוקר מלין על כך שתלמידי הכולל מותירים סטנדרים במקומות שונים וכן ספרים על השולחנות בתום יום לימודם בערב. אותם המתפל/לים מאיימים לערוק בשל כך לבית הכנסת השכן ולהותיר את בית כנסת ללא מניין בוקר. תלמידי הכולל בצניעותם הרכינו ראש והצדיקו את הגבאי, ברם המצדדים להניח לאותם תלמידים סבורים כי עם סיום יום הלימוד בכולל יכביד הדבר על תלמידי הכולל להחזיר הספרים למקומם אותם קיבצו במיוחד לצורך הלימוד, ומאידך גם, למחרת היום, יהא זה ביטול תורה בבוקר לאור הזמן שיאלצו התלמידים לבזבז בלקבץ את כל אותם הספרים חזרה אותם החזירו לספריה מיום האתמול. מה גם שמדובר בתלמידים ומוקדים בודדים בהם הושארו הספרים כאשר מנגד יש מספיק מקום בבית הכנסת. שאלה מה הדין ומה התנאים במצב כזה? אודה על הפנייה למקורות ו/או שו”ת בנושא זה. בברכה. גל

תשובה

שלום וברכה

אברכי הכולל נוהגים כשורה כאשר הם מקבלים את בקשת המתפללים יש לכל אחד להחזיר את כל הספרים בלא שום ספק.