חגים ומועדי השנה

אם אין מגילה כשרה האם יש עניין לקרוא מתוך חומש?

  • ז' אדר ב' התשע"ט

שאלה

במקרה בחו"ל שאין מגילה על קלף יש עניין לקרוא דרך ספר. מודה לכם

תשובה

שלום רב,

כן, יש לקרוא את המגילה מתוך חומש ללא ברכה (ראה שלחן ערוך סימן תרצא סעיף י, ומשנה ברורה ס"ק כז).

וכן יש לומר הלל שלם בלי ברכה, שהרי במסכת מגילה (דף יד עמוד א) יש כמה דעות מדוע לא אומרים הלל בפורים: א. משום שאין אומרים הלל על נס שבחו"ל. ב. קריאת המגילה עצמה נחשבת לקריאת הלל. ג. דווקא על יציאת מצרים אומרים הלל כי כבר יכולים לומר הללו עבדי ה' ולא עבדי פרעה, אולם בנס פורים עדיין נשארו עבדי אחשורוש.

וכתב רבנו המאירי שם, שנראה לו שלפי הטעם השני אם היה במקום שאין לו מגילה, שקורא את ההלל, שהרי לא נמנעה קריאתו אלא מפני שקריאת המגילה במקומו. ואמנם לפי הטעם האחרון אף מי שאין בידו מגילה אינו קורא את ההלל. אולם הטעם השני נראה יותר.

ועוד יש בזה אריכות דברים בדברי רבותינו הראשונים והאחרונים, אספם כעמיר גורנה בשו"ת יביע אומר חלק ט' (חלק אורח חיים סימן סח), וזאת הלכה העלה, שמי שאין לו מגילה בפורים, יגמור ההלל בלי ברכה. ונכון שגם יקרא המגילה בחומש בלי ברכה. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס