האם צריך לעשר מתנות שוות כסף?

  • כ"א אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום רב, שאלה בהלכות מעשר כספים. מה בנוגע למתנות שמקבלים שלא בכסף אלא בשווי כסף? כמו מתנות ימי הולדת? מה עושים? מה הדין? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אין צורך להפריש מעשר.

מקורות: כן כתב בספר דרך אמונה חלק א' (הלכת מתנות עניים פרק ז ס"ק כז וציון ההלכה ס"ק סז) בשם מרן החזון איש זצ"ל שאין צריך להפריש מעשר ממתנות ששוות כסף. וכן פסק בשו"ת חשב האפוד חלק ג' (סימן לג). וכן דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל (הובא בספר באורח צדקה פרק י הערה יג) והגרח"פ שיינברג זצ"ל (הובא בספר הליכות בין אדם לחברו פרק יב הערה לז). וכן דעת הגר"נ קרליץ זצ"ל בספר חוט שני שבת חלק ב' (עמוד שלא), ושכן מנהג העולם. וכ"כ בשו"ת אבני ישפה חלק א' (סימן קצא ענף ד אות ד).

ואמנם דעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל (מאסף תורני "קול התורה", חוברת ל"ט, עמוד פז) שיש להפריש מעשר גם ממתנות שוות כסף. וכ"כ בשו"ת משנה הלכות חלק ו' (סימן קצט) וחלק י"ב (סימן רמה, רמו, רמט) ובשו"ת אבן ישראל חלק ט' (סימן צב אות יג). מכל מקום המנהג פשוט שלא להפריש מהם מעשר וכנ"ל.

בברכה,

הלל מאירס