שבת

ממה כדאי שתהיה עשויה הכוס של הקידוש?

  • י"ט אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, ידוע לי שמבחינה הלכתית הכל כשר, אבל אני רוצה לדעת מבחינת זה אלי ואנוהו ומבחינה קבלית... איזו כוס עדיפה לקידוש? זכוכית, חרסינה, מתכת וכו'? אשמח לקבל תשובה גם לדעת הספרדים וגם לדעת האשכנזים. תודה!

תשובה

שלום רב,

הכי מהודר לקדש על כוס של כסף.

מקורות: ראה בסידור האריז"ל (לרבי שבתי מראשקוב ורבי אשר זצ"ל) שכ' לגבי כוס קידוש של שבת "יכין כוס יפה לקידוש, והמהדרין בוחרין בשל כסף משום זה א-לי ואנוהו לכבוד השכינה הנקרא כוס של ברכה". וכן הוא מפורש בדברי בעל החות יאיר זצ"ל בספרו מקור חיים (סימן קפג סעיף א) שיש להדר אחר כוס כסף יפה להידור מצוה, ועדיף מכוס זכוכית. אלא שהוסיף וכתב: וצ"ע ביין נחמד למראה ויפה תואר נופת צוף. ע"כ. וכוונת קדשו דשמא ביין נחמד למראה עדיף לקחת כוס של זכוכית שאפשר לראות דרכו את היין. וע"ע בספר חזון עובדיה שבת חלק ב' (עמוד נד) שכתב, ומשום "זה אלי ואנוהו" התנאה לפניו במצות, טוב לקדש על כוס של כסף או זהב. וע"ע בשו"ת להורות נתן חלק ד' (סימן כה).

בברכה,

הלל מאירס