שבת

אוכל ושתייה שהוכנו לפני שבת אך נסעו בשבת, האם מותרים?

  • כ"ו שבט התשע"ט

שאלה

שלום רב, ברצוני לשאול שאלה שכבר נשאלה אצלכם בעלון של פרשת משפטים בשער
אוכל ושתייה שהוכנו לפני שבת כמו אוכל מבושל אפייה או שתייה חמה ואחרי זה נסעו בשבת האם מותר ליהנות מהם באותו הרגע? תודה רבה ושבת שלום.

תשובה

שלום רב,

אפשר להקל לאכול מהם בשבת, על אף שהגיעו ברכב תוך כדי חילול שבת, כיוון שלא נעשה בהם עצמם שום מלאכה האסורה בשבת, ובתנאי שלא הגיעו מחוץ לתחום, כי אם הגיעו מחוץ לתחום במזיד אסור לאכול מהם, כמבואר בשלחן ערוך (סוף סימן תה) ובמשנה ברורה שם.

וכן הובא בספר מאור השבת חלק א' (סימן יח ס"ק נג) בשם הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, שנשאל לגבי מחלל שבת שהביא לבעל תשובה ברכבו אוכלין ומשקין לסעוד יחד סעודת שבת, והשיב, שמותר ליהנות מהם כיוון שלא נעשה מלאכה במאכלים, ולכן אפילו שהיה מזיד מותר, ובלבד שלא הביאם מחוץ לתחום שאז אסור.

ושם הביא עוד מהרב אויערבאך זצ"ל שכתב אליו במכתב, שמכל מקום חייב להודיע לו בנימוס שעוד פעם לא יעשה דבר זה עבורו כי הוא לא רוצה ליהנות ממה שנעשה בעבירה. וכן יעויין עוד כיוצא בזה בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק אורח חיים סימן כה).

בברכה,

הלל מאירס