שבת

למה מדליקים נר בהבדלה?

  • כ"ו שבט התשע"ט

שאלה

שלום, למה מדליקים נר בהבדלה? ולמה שמים את הציפורניים מול הנר?

תודה.

תשובה

שלום רב,

א. הטעם שמדליקים נר בהבדלה הוא משום שתחילת ברייתו של האש היתה במוצאי שבת, כי באותו זמן נתן הקב"ה דעה באדם הראשון וטחן ב' אבנים זו בזו ויצא מהן אש (משנה ברורה סימן חצר סק"א).

ב. נוהגים להסתכל בכפות הידיים ובציפורניים (שלחן ערוך שם סעיף ג), ויש שני טעמים בזה:

1.  כי צריך להדליק אש בשיעור כזה שיוכל להכיר לאורו בין מטבע למטבע. ולכך נוהגים להסתכל בציפורניים לראות אם יוכל ליהנות לאורו, ולהכיר בין מטבע למטבע, כמו שמכיר בין ציפורן לבשר.

2. שהציפורניים הן סימן ברכה, שהן פרות ורבות לעולם (משנה ברורה סק"ט).

בברכה,

הלל מאירס