האם צריך לתת מעשרות מכסף שמוצאים ברחוב?

  • כ"ה טבת התשע"ט

שאלה

האם צריך לתת מעשרות מכסף שמוצאים ברחוב?

תודה מראש

תשובה

שלום רב,

יש לעשר.

מקורות:רבנו יונה בספר היראה, הובא בספר יוסף אומץ (תחילת פרק הצדקה והמעשר. ושם כתב זאת בשם החיי עולם, והכוונה לספר היראה הנ"ל). וכן מוכח ממה שכתב בספר חסידים (סימן קמד). וכ"כ הפלא יועץ (ערך מעשר). וכן הובא בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' (פרק מז סעיף ד) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל.

ואם משיב את האבידה לבעלים לפנים משורת הדין, הגר"ח קניבסקי שליט"א בספריו טעמא דקרא (פרשת לך לך, ד"ה ולא תאמר) ודרך אמונה חלק א' (פרק ז מהלכות מתנות עניים הלכה ה בבאור ההלכה) נוטה לומר שצריך ליתן מעשר קודם שיחזיר. ע"ש. אולם בספר משפט האבידה (סימן רנט במאזני צדק אות ג ובשערי צדק ס"ק קכה) מביא שדעת גדולי ההוראה שליט"א שבכהאי גוונא אין צריך לעשר. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס