שאלות בנושא שידוכים

  • כ"ג טבת התשע"ט

שאלה

לכבוד הרב כמה שאלות בנושא:
א. שמעתי בעבר מדרש שבעת שהקב״ה בוחר לאדם זיווג הוא שואל את המלאכים למי מתאים לזווג והם מציעים ועם כל מי שהם הציעו צריך להפגש לפני מציאת הזיווג ואפשר באמצעות תפילה לא להפגש עם כולם, האם כבוד הרב שמע על המדרש ויוכל להפנות אותי למקור שלו?
ב. בעניין השתדלות למציאת זיווג מצד אחד אומרים מה׳ יצא הדבר ומה’ אישה לאיש וכמו שהיה לאליעזר עבד אברהם קפיצת הדרך כי ברגע שהיה צריך להתחתן לא נתעכב עוד רגע ולכן צריך לעשות השתדלות פחות מדברים אחרים שמשתדלים כמו מציאת אתרוג מהודר וכו׳ אך מצד שני קראתי היום שהגמרא אומרת שצריך לחפש כמו אדם שמחפש אבידתו שלא יושב ומחכה שתחזור לבד. השאלה היא עד היכן מידת ההשתדלות צריכה להיות?
ג. כאשר מורידים הצעה בגלל סיבה רוחנית איך אני יודעת אם לא הורדתי משהו שהיה ברמה שלי שמגיעה לי ואני צריכה לקבל או שאני שואפת לרמה גבוהה יותר שבכלל אני לא ראויה לה?
תודה רבה וסליחה על אורך השאלה

תשובה

שלום וברכה

א. https://www.hidabroot.org/question/18497

ב. צריך לעשות השתדלות סבירה ולא יותר ויש אכן שכתבו שאפילו ההשדלות תהיה מועטה  מבשאר הענינים.

ג. אם מדובר בחיסרון ביראת שמים הרי שמדובר בדבר נכון להוריד ואין לחשוש שאת מפסידה את השידוך. אם את מוותר על השידוך בגלל שהוא לא השפיץ של הישיבה אף שיש בו תורה ויראת שמים אז יש לשקול את הדבירם היטיב ולא להוריד מיידת.