חברה והשקפה

סיבה לקיום מצוות

  • ט"ו טבת התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, אני בפלונטר קטן..לא ממש יודע איך להגיב לסיטואציה..יצר הרע, שטן אנאעארף תקרא לזה מה שבא לך..
ראיתי איש עני, נתתי לו קצת משלי..באמונה שלמה ששלי לא באמת שלי, אלא גם ככה הכל ממנו..
בנוסף..אני רואה שיש לי קצת יותר מהעני ברוך השם..יכול לעזור - עוזר..בתום לב ומכל הלב..
פתאום התחלתי לשמוע "צדקה תציל ממוות" ועוד כל מיני עניינים..חחח מאותו רגע אין לי חשק לתת צדקה לאף אחד..אני לא צריך שצדקה תציל אותי ממוות כדי לתת אותה..יחצנות גרועה למצווה כל כך חשובה.
זה נכון לגבי הרבה מצוות אחרות..באמת עשיתי מאהבה ומרצון לעשות נחת רוח לבורא עולם..אבל אז כשהתחלתי לשמוע גזרות, דינים..עונשים..
אין לי חשק לעשות מצוות יותר..
אז זה מצחיק, ככל שאני מעמיק יותר בתורה, כך אני הולך אחורה
תודה רבה וסליחה אם חפרתי..שבוע מצויין!!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אמרו חז"ל שהדרגה הגבוהה ביותר בעבודת השם היא לקיים מצוות שלא על מנת לקבל שכר, לא בגלל הפחד מעונש, ולא בשביל גן-עדן, אלא אך ורק מתוך יושר ואהבת האמת.

ראה מה כתב הרמב"ם בהלכות תשובה פרק עשירי על העובד לשמה:

https://www.mechon-mamre.org/i/1510.htm

חשוב שתקרא שם, דברים אלה יחזקו אותך מאוד, כי הם יגלו לך את הייעוד הגבוה ביותר של היהדות - להיות צדיקים לשם שמים.

לגבי שאלתך,

המצוות מקרבות את האדם לקב"ה, בעוד העבירות מרחיקות אותו מהקב"ה.

כאשר האדם קרוב לקב"ה - הוא במילא זוכה לשפע גשמי ורוחני, כי לבו פתוח לאור האלוקי.

כאשר האדם רחוק מהקב"ה - נוצר חומה מן השפע הגשמי והרוחני, כי לבו סגור, כך העבירות חוזרות אליו כבומרנג.

הטובה המגיעה לאדם בעשיית הצדקה - מגיעה אליו במילא בגלל שלבו מואר. מי שמקיים צדקה רק בשביל לקבל שכר הוא בדרגה נמוכה, ומי שמקיים צדקה מתוך אהבת החסד - הרי הוא צדיק ובדרגה גבוהה.

הנשמה ירדה לעולם הזה כדי לבנות את עצמה, ולהשיג את גבורתה על ידי הניסיונות והמצוות, שמתוכן היא זוכה לקרבת האלוקים. הרעיון הוא להידמות לאלוקים, וכדי להידמות לאלוקים על הנשמה לבחור בכוחות עצמה להתקרב לאלוקים.

אב שאוהב את ילדיו, רוצה שילדיו יתבגרו ויהיו לאנשים עצמאים, ישרים וצדיקים בזכות עצמם.

כך להבדיל, הקב"ה רוצה שהנשמות שברא יזכו להגיע למידת הגבורה בכוחות עצמן, וכך יזכו לקירבתו בזכות ולא בחסד-חינם.

ה"משחק" נועד לייצר גיבורים. גיבורים לא "בכאילו", אלא גיבורים באמת.

חשוב להבין שאין "רע" אמיתי בעולם הזה. כל רוע נובע כידוע מחיסרון (ולראיה: מדוע אדם מקנא וגונב וחומד? רק משום שהוא רוצה להשיג דבר שיש אצל חבירו). לעומת זאת השלמות נובעת מטוב, משפע, מהרצון להטיב (לכן רחמים ואהבה מתבטאים בנתינה). אלוקים הוא אינסופי ומושלם, אין אצלו גבולות ולא חסרונות משום סוג, ואין דבר שיוכל להשיג מן האדם, ומכאן שכל מה שעושה ה' הוא רק לטובה. הקב"ה ודאי אינו מעניש על חטאים בתורת נקמה, שהרי כל מטרתו היא להטיב לאדם, בדומה לאב שרוצה לקדם את בניו ולהועיל להם.

כל אדם שעושה חטאים פוגם בנפשו, הייסורים נועדו לנקות את הכתמים והמומים המסוכנים שדבקו בנשמתו מגלגול זה וגלגולים קודמים, והמונעים ממנו להשיג את האור האלוקי בעולם הבא והנצחי. כשם שבעולם הזה כל חולה רוצה להתרפא ממחלתו, ומוכן לשלם על רפואתו ואף מודה לרופא שמנתח ומכאיב לו, כך גם כל נשמה מודה ליוצרה בעולם הבא על הייסורים שקיבלה, כי היא מבינה את תכליתם להטיב לה ולתקנה.

החכם לא פוגע בעצמו על ידי עבירות, וכך לא נזקק לניתוחים מיותרים. כמו שאבא אומר לילדיו לא לעשן, כי העישון יזיק להם, כך ה' אומר לנו לא לעבור עבירות שיזיקו לנפשנו וישפילו את רמתנו הרוחנית.

עלינו לבטוח בקב"ה בכל מצב, שהוא יתברך עושה הכל ברחמים ולטובה, ותפקידנו לקבל הכל באהבה. עלינו לשים עצמנו בידיו של בורא עולם כמו תינוק קטן בידי אמו. גם אם אמא לוקחת את התינוק לרופא כדי לקבל זריקה כואבת, התינוק לא חדל לאהוב את אמו, למרות תמימותו הוא יודע בפנים-לבו שאמו עושה הכל למענו ולטובתו, מתוך אהבה ולא מתוך שנאה. כולנו בניו ובנותיו של הקב"ה, ועלינו לבטוח בו יתברך שכל רצונו הוא להטיב לנו. ומתוך הביטחון נתגבר על כל הקשיים והפחדים.

מומלץ מאוד שתקרא במאמרים:

אל תתייאש ואל תשנא את  עצמך:

https://www.hidabroot.org/article/2638

מדוע אלוקים ברא את הגיהנום?

https://www.hidabroot.org/article/211728

https://www.hidabroot.org/question/224154

בברכה,

דניאל בלס