חגים ומועדי השנה

האם גננת יכולה להדליק נרות חנוכה בגן עם ברכה?

  • כ"ד כסלו התשע"ט

שאלה

אני גננת שחוגגת מסיבת חנוכה בנר ראשון של חנוכה. האם מותר להדליק נרות בגן עם ברכה? במידה וכן... האם ניתן לתת לאבא שכבר הדליק נרות לברך שוב או שזו ברכה לבטלה? תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

אין להדליק עם ברכה.

מקורות: אמנם כתוב בשלחן ערוך (סימן רטו סעיף ג) שמותר ללמד לתינוקות הברכות כתקנן ואף על פי שהם מברכין לבטלה בשעת הלימוד, וכתב המשנה ברורה (ס"ק יד) רצה לומר, שלומד הרב עמהם הברכות שלא בזמנן אפילו הכי מותר להזכיר שם השם. ואפילו הרב יכול להזכיר השם כדי ללמד להתינוק הברכות, שהרי על כרחך אנו צריכים ללמוד עמהם כדי לחנכם בלימוד התורה ובקיום המצוות וכו'. אולם יעויין בשו"ת רבבות אפרים חלק ה' (סימן תלח) שדן בנד"ד אם אפשר לברך על הדלקת נרות חנוכה ביום בכיתה, והורה שאין לברך, כי היות שכל ענין הברכה הוא מטעם חינוך וחינוך צריך להיות כדין, ממילא אם יברכו על ההדלקה הילד יגדל ויזכור שביום הדליקו בכיתה עם ברכה ויטעה וידליק ביום בברכה.

בברכה,

הלל מאירס