חברה והשקפה

לגבי מצוות,

  • ז' כסלו התשע"ט

שאלה

שמעתי כמה דברים והייתי רוצה לדעת אם הם נכונים.
1. האם זה נכון שיש מצוה לסקול למוות אדם שחילל שבת אני לא שואלת לגבי התנאים לקיום המצוה הזאת. השאלה שלי אם בתנאים מסויימים יש מצוה כזאת.
2. האם נכון שיש מצוה על כל יהודי להרוג אנשים נשים וטף של כל מיני עמים שחיו בישראל פעם לפני הכיבוש התנכי.
3. האם זה נכון שיהודים צריכים לשאוף לזה שיבוא משיח ויהיה בית מקדש ושם יקריבו לאלוהים קורבנות.
4. האם זה נכון שאם גבר אונס אשה העונש שלו זה לשלם קנס לאבא שלה ואז להתחתן איתה ובשאלה הזאת יש עוד שאלה האם לפי הדת מותר לו להתחתן עם כמה נשים שהוא רוצה והיא חייבת לעשות מה שהוא אומר לה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. סקילה אינה זריקת אבנים על אדם, אלא מיתה של בית דין - הריגה בנפילה מראש הגג - אך זאת נאמר רק במקרים יוצאים מן הכלל של אדם שמורד במצוות ביד רמה.

אמרו חז"ל שבית דין שהיתה הורגת אפילו רק פעם אחת בשבעים שנה היתה נקראת "בית דין קטלנית", כי הריגת חוטאים לא היתה מצויה ביהדות. ואמרו האמוראים שאילו היה בית-דין בימיהם, לא היו הורגים אדם לעולם! עם זאת, בשונה מדעאש, אין ארבע מיתות בית דין מיועדות אלא לאדם נדיר ומרושע עד מאוד. לפי כללי ההלכה כמעט ואי אפשר להרוג אדם מבחינה מציאותית, אלא אם הוא רוצה בכך עד מאוד, שכן התורה דורשת שני עדים שיראו את המעשה (כלומר בפומבי) וגם שתהיה התראה, פירושה מדהים: צריך לומר לחוטא את חומרת העבירה שבה הוא חוטא ואפילו אם שותק - אינו נהרג. כדי להיהרג חייב לומר לעדים בלשון מרדנית זו: "אני יודע ועל מנת כן אני עושה!" - כלומר הנהרג בבית דין הוא אך ורק מסית ומורד אשר עובר עבירה חמורה לעיני כל על מנת לפרוץ גדר בישראל, אשר רוצה למות למענה. אלא שגם אז ההריגה לא היתה דבר פשוט לביצוע, כי היתה דורשת 23 דיינים, והיו צריכים ללמד עליו זכות, ובמקרים רבים מאוד לא היה נהרג.

גם אז, ארבע מיתות בית-דין היו מורכבות (-לא היו שורפים כך באש, אלא היתה זו דרך מתוחכמת של הריגה ברגע אחד).

ראה עוד במאמרי:

https://www.hidabroot.org/article/103516

2. עמי כנען רדפו אחרינו להשמידנו, כפי שתוכל לקרוא בספר יהושע. לא היו הורגים אף עם לפני שקראו לו לשלום:

https://www.hidabroot.org/article/143876

3. בהחלט. עם בוא הגאולה השלמה יהיה שלום עולמי, כל העולם ידעו את ה', לא יהיו עוד מלחמות ושנאת ישראל. הקרבנות דומות לשחיטה רגילה - רק שהם נועדו לכפר:

https://www.hidabroot.org/article/136783

4. ברוב המקרים היו הורגים את האנס. הדבר תלוי ברצון האישה, ולא ברצון האיש. ראה כאן בהרחבה:

https://www.hidabroot.org/question/202156

חרם דרבנו גרשום אוסר לשאת יותר מאשה אחת.

כמו כן נשים ביהדות אינן משרתות, אלא מלכות. כל גבר מצווה לאהוב את האשה כגופו ולכבדה יותר מגופו! "ואהבת לרעך כמוך" נאמר לכל גבר כלפי אשתו. וגם בתנ"ך אנו מוצאים שהקב"ה אמר לאברהם: "כל אשר תאמר אליך שרה שמע בקולה" (בראשית כא, יב), ומכאן למדו חז"ל ששרה אמנו עלתה על אברהם בנבואה. טוב לצפות בהרצאה חשובה זו על מעמד האשה ביהדות:

http://www.hidabroot.org/video/60793

בברכה,

דניאל בלס